Zbog hladnoće i kašnjenja grijne sezone skraćen nastavni čas u zeničkim školama

Grijanje je trebalo početi 1. oktobra, ali radijatori nisu topli uprkos kišovitom vremenu i naglom padu temperature.


U svim osnovnim i srednjim školama koje se zagrijavaju putem daljinskog grijanja u Gradu Zenica, od sutra će nastavni čas, umjesto 45, trajati samo 30 minuta – potvrdio je za Fenu resorni ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo se, napominje, na ovakav potez odlučilo zbog niskih vanjskih temperature zraka te zbog činjenice da još uvijek nije počela grijna sezona u tom gradu. – Odluka će važiti do daljnjeg, odnosno do početka grijene sezone. Nema naznaka da će se u narednim danima poboljšati vrijeme, kao ni da će početi grijna sezona pa sam ovu odluku donio zbog zaštite zdravlja djece i osoblja škola.

Trenutno nismo u situaciji da potpuno obustavimo nastavu, ali ukoliko loše vrijeme potraje te ne počne grijanje školskih prostora koji su na sistemu daljinskog girjanja u Zenici, nije isključeno da se odlučimo i na online model nastave- najavljuje Kozlić. On dodaje da, koliko ima informaciju, u ostalim gradovima nema problema s grijanjem školskih prostorija.

– Imamo nekoliko škola u kojima je u toku izmjena stolarije pa sam dao dozvolu da nastavni proces organiziraju u skladu s mogućnostima. Imamo i situaciju u Prvoj osnovnoj školi Zavidovići, gdje je u toku zamjena kotlovnice, odnosno prelazak sa grijanja na ugalj na grijanje na pelet. Ministarstvo je osiguralo novac za zamjenu kotlovnice, ali izvođač radova kasni. Vidjet ću kakav će zahtjev uputiti direktor te škole, ali i njima ćemo dati saglasnost da nastavni proces organizuju prema mogućnostima, reako je Kozlić.

Grijanje u tom gradu, a po zaključku Gradskog vijeća Zenica, trebalo je početi 1. oktobra, ali radijatori nisu topli uprkos kišovitom vremenu i naglom padu temperature. Temperatura zraka u Zenici je osam stepeni Celzijusa.