Završen prvi upisni rok u srednje škole Kantona Sarajevo, drugi rok od 11. jula

Završen je prvi online upisni rok u srednje škole Kantona Sarajevo, a učenici koji su primljeni u neku od škola imaju obavezu štampanja prijave za upis.


Foto: Ilustracija

Konačne rang-liste prvog upisnog roka u srednje škole objavljene su na web stranici informacionog sistema za online prijave i upis u srednje škole, prenosi Klix.ba.

“Objavom konačnih rang-listi učenici stječu pravo upisa u program srednjeg obrazovanja u kojem se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne rang-liste više se ne mijenjaju”, kazali su iz Ministarstva obrazovanja i nauku KS.

Učenici koji se nisu našli ni na jednoj od rang-listi imaju mogućnost izbora srednjih škola u drugom upisnom roku koji će biti objavljen 11. jula 2018. godine i bit će otvoren 13. jula 2018. godine.

Prvom upisnom roku u srednje škole KS pristupilo je ukupno 3.707 učenika. Još nije poznato koliko ih je primljeno.

Podsjećamo, online upis u srednje škole provode Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Univerzitetski teleinformatički centar UTIC.

Resorno ministarstvo će osigurati i poticaje za 105 najboljih učenika koji su odabrali školovanje u stručnim školama na smjerovima deficitarnih zanimanja, a u cilju lakšeg zapošljavanja poslije srednje škole.

(Školski.ba)