Zašto to djeci radite, zašto im kvarite ljetne praznike i skidate im osmijeh s lica?

Pročitajte osvrt na razgovor dvije mame na plaži koje su komentarisale svoju djecu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Dok ležiš na plaži, čuješ svašta, pa iako ne želiš. Danas sam čuo dio razgovora između dvije mamice, koje su pričale o ocjenama svoje djece. Jedno od djece neki je predmet završilo s ocjenom 3, a drugo s 5. Djeca su veselo igrala badminton na plaži, smijala se i bila dobro raspoložena, dok su mamice debatirale o tome.

Djeca su bila sve bolja u igri, pa je tako jedno dijete reklo svojoj mami:

 – Mama, vidi kako mi dobro ide.

A mama mu je uzvratila:

 – Kad bi ti barem u školi bilo tako dobro. Sljedeće češ godine morati zaista više učiti. Da li znaš da je i on imao poteškoća kod tog predmeta, pa je završio s peticom?

Primijetio sam kako je dijete odjednom promijenilo izraz lica. Dječiji osmijeh zamijenila je tuga u očima. Ljudi moji, zašto to radite? Znam da sam već pisao o tome, ali ne mogu da ne pišem još jednom, napisao je Smiljan Mori na svojoj FB stranici.

Zašto ste takvi?

Zašto to djeci radite, kvarite im ljetne praznike i skidate im osmijeh s lica. Sigurno ste o tome već porazgovarali s djetetom, zašto mu to radite? Pa ne zavisi vaša ljubav od njihovih ocjena.

Zašto umjesto toga ne poradite na njihovom samopouzdanju? Pokušajte izgraditi njihovo samopouzdanje, a nemojte ga srušiti.

Zašto razgovarate o tome s drugim ljudima? Pa iako se to dijete nije dovoljno potrudilo, zar stvarno mislite da ćete ga promijeniti javnom raspravom sa strancima? Naljutit će se na vas i postati tužno. Nikad neće osjetiti da je dovoljno dobro.

Vjerujte mi da želite da vaša djeca osjećaju da su dovoljno dobra. Zato ih zagrlite. Ako im treba dodatna pomoć, potražite je. Ali bezobzira na sve, dijete mora znati da je bezobzira na ocjene, na sve ono što vi želite i sve ostalo dovoljno dobro.

Na kraju krajeva, to je vaše dijete. Pa valjda želite da bude sretno dijete i da razvije svoj potencijale. Ali to nećete postići ako ga u nešto prisiljavate, omalovažavate i ogovarate u javnosti.
Molim vas lijepo, kako biste se vi na njihovom mjestu osjećali, kad bi neko javno raspravljao o vašem poslu i “greškama”.

Tekst: Smiljan Mori (Facebook)