Zašto se ne grade škole u Banjaluci: Najstarija je iz 1878. godine

U ovom trenutku na području Banjaluke gradi se 110 zgrada i nijedna škola.


Foto: BUKA
Foto: BUKA

Na području Banjaluke punih 40 godina nije izgrađena nijedna osnovna škola iako su u tom periodu nikla potpuno nova naselja, poput Ade, Novog Borika, Centra Aleja, ili su proširena već postojeća, kao što je slučaj sa Starčevicom. Nove zgrade izgrađene su i u drugim dijelovima grada, a u Odjeljenju za prostorno uređenje kažu da se u ovom trenutku na području Banjaluke gradi 110 zgrada, piše Buka.

I nijedna škola.

A obećanja je bilo i za naselje Centar Aleja, dok je za naselje Ada predstavljeno i idejno rješenje, jer najbliže škole OŠ „Branko Radičević“ i “Branko Ćopić” odavno nemaju dovoljno kapaciteta za sve učenike, te organizuju međusmjene. Primjera radi, prije tri godine OŠ “Branko Ćopić” upisivala je 4 razreda prvačiča, a ove godine pet.

Nažalost, iz Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS-a nema odgovora na pitanje da li su upoznati sa preopterećenošću škola i može li se po tom pitanju išta učiniti, ali su poslali detaljan pregled izgradnje, odnosno osnivanja 26 osnovnih škola koliko ih, kako navode, ima na području grada. Prema ovim podacima, najstarija je OŠ “Dositej Obradović”, koja je počela sa radom davne 1878/1879. godine, a najmlađa je OŠ “Branko Ćopić” iz 1981. godine.

Nažalost, ni nakon dvanaest dana ekipa portala Buka nije dobila odgovor iz Gradske uprave Banjaluka, a pitali su ih sljedeće:

  1. U koje osnovne škole na području grada je upisano najviše učenika?
  2. Koliko je škola bilo prinuđeno uvoditi međusmjene?
  3. Na kojim je sve lokacijama predviđena gradnja novih osnovnih škola u Banjaluci?
  4. Od kada su ti projekti, iz koje godine i zašto se nisu realizovali?

Ineteresovala ihje i pompezno najavljivana gradnja škole u naselju Ada, kao i zašto se planira graditi baš petorazredna škola, kada će nakon njenog završetka učenici opet morati pohađati škole sa najmanje kapaciteta.