Zašto se kaže: To je “mačiji kašalj”?

Sigurno ste čuli kada neko kaže: Ma to je za mene "mačiji kašalj." Znate li kako je nastao ovaj frazem?


Mačke njeguju svoju dlaku jezikom koji je hrapave teksture te prednjim šapama kako bi očistile cijelo tijelo. Lizanje potiče izlučevine kože koji drže dlaku vodonepropusnom i sjajnom, dok slina nanesena na dlaku pomaže u održavanju mačaka hladnim tokom toplog vremena. Ako živite s više mačaka, također ćete primijetiti da provode vrijeme njegujući jedni druge dok se odmaraju na svojim omiljnim mjestima za spavanje.

Jedan nesretni nedostatak kod mačaka je stvaranje dlaka u probavnom traktu.

“Pupoljci” na mačjem jeziku okrenuti prema natrag djeluju poput češlja, što znači da progutaju dlaku koja ostane na jeziku. Dok će veći dio dlake proći kroz probavni trakt, neka progutana dlaka zadržava se u želucu. Tada normalni probavni pokreti pretvaraju tu dlaku u oblik lopte. Jednom kada lopta (nakupina dlake) postane velika, mačka će ju ispovraćati ili dlaka prolazi kroz crijevni trakt i može uzrokovati crijevnu opstrukciju.

Iako je ovo prirodan proces, on izaziva zabrinutost kod mnogih vlasnika mačaka. Kašalj, kihanje ili povraćanje unutar jednog ili dva sata nakon konzumiranja obroka znakovi su da vaša mačka može imati problema s nakupinama dlake.

Ako ste se nekada zapitali zašto se kaže baš “mačiji kašalj”, evo odgovora.

Oni koji imaju mačku će znati kako izgleda drama koja se odvija kada mačke iskašljavaju kuglice dlaka.

Nakon sve te drame, kada iskašlju sadržaj, sve se momentalno vraća u normalu, kao da nije bilo pitanje života i smrti. Dakle, ovaj izraz služi da se slikovito objasni da je “mnogo buke ni oko čega.” Obično se koristi u rečenici:

Ma to je za njega/nju mačiji kašalj!, odnosno osoba će nešto riješiti bez puno muke i problema.