ZAŠTO “plačemo” kada režemo luk?

Luk sadrži neke supstance koje u sebi imaju sumpor (hemijski element), a sumpor na naš nos i oči djeluje iritirajuće.


Kad režemo luk, iz njega se te sumporne supstance oslobađaju u zrak i kada dođu u kontakt s našim vlažnim očima, kao rezultat hemijske reakcije koja tada uslijedi, javlja se sumporna kiselina.

Sumporna kiselina iritira oči, a kao reakcija na kiselu iritaciju javlja se automatsko treptanje i produciranje obrambenog mehanizma – suza, koje ispiraju oči i tako izbacuju kiselinu iz njih.

Također, automatska reakcija koju pokazuju mnogi ljudi jest i ta da odmah rukama protrljaju oči, a to dovodi do dodatnog pogoršanja situacije jer im i ruke budu prekrivene česticama luka. Neki ljudi predlažu da se luk najprije stavi u hladnjak ili u zamrzivač na nekoliko minuta jer hladnoća smanjuje brzinu kemijskih reakcija.

Neki savjetuju da se područje oko korijena luka zadnje nasjecka jer se u tom dijelu nalazi najviše sumpora.

(Dječija enciklopedija/Školski.ba)