Zašto je važno da se motivišete za učenje?

Ne možete da se natjerate da učite na vrijeme i da u tome istrajete? Nemate snage ili koncentracije da uradite sve kako treba. Optužujete sebe za neučenje ili loše rezultate?


Gradivo vam je obimno, frustrirani ste rezultatima učenja, pod stresom ste, entuzijazam vam je splasnuo? Razmišljate da odustane od učenja predmeta koji ste započeli?

Problem je u motivaciji za učenje.

To nije ništa čudno. To je normalno. Za očekivati je da vam nedostaje motivacija da se predano bavite tako teškim i dugotrajnim poslom kao što je učenje ili studiranje. Motivacija su svi oni faktori unutar vas koji podstiču, održavaju i kanališu vaše ponašanje u svrhu postizanja cilja. Motivacija u učenju su oni činioci koji pokreću, organizuju, usmjeravaju i određuju intenzitet i trajanje aktivnosti učenja.

Kada vas inspiriše neki veliki cilj, neki izvanredan projekat, sve vaše misli su usmjerene ka tome. Vaš um prevazilazi granice, vaša svijest se širi u svim pravcima i vi se nađete u novom, ogromnom i divnom svijetu. Neiskorištene snage, znanja i talenti oživljavaju i vi otkrivate da ste mnogo snažnija osoba nego što ste to ikad i sanjali.

Kako da sve ovo ostvarite, tj. kako da se motivišete za učenje? Postoje 2 osnovna preduslova:

  • Čvrsto donesite odluku da ćete stvarno učiti. Ovo je jedan od odlučujućih uslova za učenje uopšte. Ako nema snage i volje, jake odluke, nema ni motivacije. Tada ne pomažu ni najbolji postupci.
  • Imajte pozitivan stav. Donesite odluku da ćete uspjeti. Abraham Linkoln je jednom rekao: „Odluka da ćete uspjeti je važnija od svih ostalih stvari.”

Glavni podsticaj učenju jesu pozitivan stav i volja, pozitivne misli i očekivanja. Gotovo 50% uspjeha zavisi od toga koliko imamo pozitivna gledišta. Ono što mislite o sebi u velikoj mjeri utiče na vaša očekivanja, raspoloženje, rezultate. Uspjeh zavisi više od trenutnog stanja, nego od sposobnosti.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)