Zašto je važno da djeca znaju ko je Robin Hud

Ima li boljeg uzora za djecu od junaka o čijim se dobrim djelima priča već 600 godina? I sami ste ga voljeli, pa što ne bi i vaša djeca.


Robin Hud je junak iz engleskih srednjovjekovnih narodnih priča. Pobunjenik i odmetnik iz Šervudske šume koji od svojih neprijatelja uzima novac i daje ga sirotinji ili ga vraća ukoliko im je prethodno pod nekim izgovorom uzet. On je legenda i junak engleskog naroda, ali je omiljeni lik širom svijeta zahvaljujući brojnim filmskim ostvarenjima koja su snimljena o njemu. Naravno, i zbog knjige u koju su skupljene njegove avanture u društvu Malog Džona i Taka i vječita borba sa šerifom od Notingema, prenosi mreza-mira.net.

Navodimo vam deset razloga zbog kojih bi mališani trebalo da znaju ko je bio Robin Hud

1. Razlika između dobra i zla

Priča o Robinu Hudu, najpoznatijem svjetskom odmetniku iz Šervudske šume, stara je 600 godina, ima na stotine verzija, današnja, kakvu mi znamo, mješavina je nekoliko srednjovjekovnih, ali i dalje podjednako oduševljava. Kad je jednom pročitaju, djeca će je pamtiti i voljeti cijeli život jer to je priča o vječnoj borbi dobra i zla, u kojoj dobro pobjeđuje.

2. Samopouzdanje

Brojne su neprijatne situacije u kojima se djeca nađu, osjete se potlačeno, a prešute ih, a i tokom njih šute. Robin je borben ne samo u ratničkom smislu te riječi. On se bori da pravda bude jednaka za sve. Bori se protiv lopova, prevaranata, bogataša koji bi da potlačuju, jakih koji bi da nadjačaju… Robin će slabima uliti potrebnu snagu.

3. Fizička snaga nije sve

Robin ne pobeđuje svoje protivnike samo lukom i strijelom ili pesnicama. On je verbalno nadmoćan. U epizodama s raznim likovima koji mu upadnu u zamku najviše dolazi do izražaja ta njegova osobina. On ubistvenije obara riječima, što je mnogo veća vještina i mnogo ju je teže savladati.

4. Sportski duh

U svim verzijama Robin je predstavljen kao visok i snažan momak, okretan, nenadmašiv strijelac. U mnogim situacijama koristi svoju vještinu i impresionira protivnika. Voli takmičenja i za njega nema prepreke koja će ga odvratiti od učešća u njima.

5. Nije uvijek sve kako izgleda

Kada bismo jednostavno posmatrali lik Robina Huda, bilo bi to ovako: on je odmetnik koji krade i kog juri šerif. Međutim, u njegovom svijetu sistem vrijednosti je loše postavljen. Odmetnik je jer bježi od nepravde, nije pravi lopov, već vraća oteto, a šerif je predstavnik lošeg zakona koji nije isti za sve. Uloge su pomalo obrnute…

6. Pomozite drugima u nevolji

Kada su šerifovi ljudi zarobili Robinovog prijatelja Malog Džona, Robin je odmah pojurio da ga spase. Upustio se u borbu s brojčano nadmoćnijim neprijateljem, ne želeći da izgubi svog najboljeg i najhrabrijeg druga, bez trunke premišljanja.

7. Mašta

Naučno je dokazano da se čitanjem mašta najbolje aktivira. A priča o Robinu je takva pustolovina da će i dječacima i djevojčicama podjednako biti uzbudljivo da prate zabavne događaje koji se nižu. Djevojčice vole tako hrabre heroje, a dječaci odmah zamišljaju da su poput njih.

8. Upoznajte vaše superheroje

Igrajući se, djeca ulaze u omiljene likove iz crtića i rado ih oponašaju. Pričaju kao oni, oblače se kao oni, rješavaju probleme kao oni… Znate, i sami ste isto radili. Pričajte djeci o tome, podjelite s njima svoju maštu, igrajte se zajedno. Upoznajte ih sa svojim superherojem u zelenom odjelu iz Šervudske šume koji nije imao supermoći, ali se podjednako uspješno borio protiv nepravde.

9. Bogat riječnik

Čitanjem se usvajaju gramatička i pravopisna pravila. Čitanjem knjiga različitih žanrova uče se riječi koje ne koristimo u svakodnevnom govoru. Knjiga o Robinu Hudu je odlično štivo u tom smislu. Za pravi uzor dobrog jezičkog stila i još bolji izvor novih riječi u ovom slučaju su se pobrinuli sam pisac Džon Finmor i Olga Pešić, koja ga je sjajno prevela.

10. Obrazovanje

Knjigu o Robinu Hudu treba da pročita svako dijete. Da zna da je on lik iz engleske književnosti, lik po kom su stvorena mnoga djela: balade, komadi, romani, serije, crtani filmovi, filmovi, stripovi… Da nije samo Rasel Krou, niti Patrik Bergin, Kevin Kostner… On je mnogo više od toga. Legenda stara 600 godina. To je dio opšteg obrazovanja.

(Školski.ba)