Zašto dijete ima svoju omiljenu boju i okružuje se stvarima u toj boji?

Omiljenu boju dijete može vezati i uz osobu ili izmišljeni lik kojem se divi.


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Kada je riječ o omiljenoj boji, djeca dobro znaju što im se sviđa i što ih privlači. To može biti neka od tradicionalnih duginih boja ili nešto egzotično, no najdraža boja je u stvari nešto kao produžetak djetetova identiteta.

Svog će favorite dijete nerijetko pokazati nošenjem majice u pravom tonu, bojanjem zidova sobe u svojoj najdražoj nijansi, pa čak i naginjanju hrani te boje.

I bez obzira o kojoj se boji radi, djeca imaju itekako dobar razlog zašto mu se upravo ona najviše sviđa.

Nekad davno ili možda nedavno, djevojčicama i dječacima je savjetovano kojim bi bojama trebali naginjati s obzirom na spol. Za djevojčice su to bile nježne pastelne nijanse, a dječake “muževnije”, što je uobičajeno uključivalo plavu i sve njene pripadajuće nijanse.

Zadnjih godina ipak je došlo do određenih promjena i “izjednačavanja boja” po spolovima, pa je djeci na raspolaganju više njih za odabrati i voljeti, pišu Djecjaposla.com.

Omiljena boja puno govori o djetetu

Prema nekim stručnjacima trenutno omiljena boja u djetetovom životu može reći puno o njemu. Naime, svaka od njih kod nekoga postiže drugačiji psihološki učinak. Jednako je to kod djece i kod odraslih, iako će djecu češće privlačiti vedre, svjetlije boje. A razlog tome je njihov vid koji je u razvoju.

Odnosno, znanstvenici smatraju da će djeca lakše prepoznati nijanse i razlike između svjetlijih boja u spektru, za razliku od zagasitijih i tamnijih za vrijeme dok im se vid još razvija.

Taj razvoj vida traje otprilike do desete godine života, pa je zato do tada veliki broj djece privučeno jarkim, žarkim i drečećim bojama.

Od tih jarkih boja svaka čini djetetu da se osjeća na neki način i ima utjecaj na njihovu razinu energije. To se događa zato, što kada dijete vidi neku boju, njegov mozak otpušta hormon koji utječe na emocije, mentalnu jasnoću i razinu energije.

Zato ne čudi da su ružičasta, plava, zelena i ljubičasta neke od najčešćih omiljenih boja, jer svaka ima smirujući efekt na mozak i tijelo te čini da se dijete osjeća sretnim i zaštićenim.

Mnoga djeca odrastu imajući omiljeni lik iz crtića ili obožavajući nekog super junaka. Ako postoje i boje koje su specifične za tog lika ili super junaka, postoji velika mogućnost da će baš ta boja vašem djetetu biti omiljena.

Prema nekim studijama dječiji mozak odabire najdražu boju osobe kojoj se dive i s kojom se poistovjećuju ili koja žele biti kada odrastu. Nerijetko je to upravo neki fikcionalni lik. To za posljedicu može imati da dijete bude vrlo emotivno vezano uz svoju najdražu boju, jednako kao što je fascinirano svojim omiljenim likom iz crtića.

No, kako godine prolaze, dječiji prioriteti se mijenjaju a s njima i omiljene boje, boja odjeće, pa i boje zidova u njihovoj sobi.