Zanimljivosti: Zašto djeca ujedaju?

Zašto djeca ujedaju i kada treba reagirati?


Foto: Envato
Foto: Envato

Navika mališana da ujedaju uglavnom se javlja u periodu od godinu do tri i pedijatri tvrde da je to normalna faza razvoja. Međutim, neka djeca nikada je ne prođu, dok druga zadrže ovu naviku čak do petog rođendana.

Stručnjaci tvrde da djeca ujedaju jer je to za njih najlakši način da iskažu emocije koje ne uspijevaju da kanališu na drugačiji način.Važno je znati da djeca ujedaju i kada su sretna, ali i kada su ljuta, umorna, ljubomorna ili kada traže pažnju. Najčešće počnu to da rade u za njih stresnim situacijama, pa je ujedanje “uobičajeno” ukoliko se, na primjer, roditelji razvode, ako je rođena nova beba, kada se mijenjaju odnosi u porodici i remeti dječiji ritam…

Takođe, mališani ujedaju kada ih nešto boli, pa će beba u fazi izbijanja zubića ujedati i gurati u usta sve što joj padne šaka. Ujedanjem, odnosno stavljanjem stvari u usta, djeca istražuju svet, ali to važi samo za bebe.

Starije dijete će ponekad ujedati samo zbog toga da bi vidjelo kako će neko koga grizu reagovati. Najčešće ujedaju roditelje, brata, sestru ili drugare. Takođe, zapostavljeno dijete će na ovaj način pokušati da privuče pažnju. Ujedaju i uplašeni, nečim nezadovoljni mališani.

Važno je da pravilno i na vrijeme reagujete i da dijete što ranije shvati da to nije prihvatljivo ponašanje, kao i da postoje drugačiji način da se pokažu emocije.

Kada vas dijete ugrize, nemojte reagovati smijehom, bez obzira na to koliko je to simpatično i naizgled bezazleno. Dijete mora da shvati da time povrjeđuje ljude, da ujedi nisu dio igre već da bole i da tako ne treba da reaguje.

Nikada nemojte ohrabrivati dijete da uzvrati drugom djetetu istom mjerom. Potrudite se da dijete ne dođe u situaciju da bude toliko iziritirano da počne da ujeda. Najbolje je da malu djecu vodite nekuda samo onda kada su odmorna i sita, kako ne bi ujedala iz nervoze.

Ukoliko je dijete veće i sa njim možete da razgovarate, podstičite ga da emocije iskazuje verbalno. Poklanjajte djetetu dovoljno pažnje, posebno u situacijama kada su na određeni način promijenjene okolnosti ili uobičajeni životni ritam, piše Mojpedijatar.co.rs.

Ukoliko dijete ima 4-5 godina, a i dalje ujeda, posavjetujte se sa stručnjakom, jer ga vjerovatno nešto muči.

Sama po sebi “faza ujedanja” nije problem, ali ukoliko se to produži ona može postati početna faza agresivnog ponašanja.