Zanimljivosti: Ovih sedam stvari nasljeđujemo samo od oca

Naravno da ste naslijedili gene oba roditelja, ali ako vaš otac ima dominantne osobine, one su vjerovatno postale i vaše.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ispostavilo se da genetika ne utiče samo na boju očiju u građu tijela, već od nje zavisi i koliko smo spremni da rizikujemo, kao i u kojoj pozi obično spavamo.

U nastavku pročitajte genetske karakteristike koje djeca nasljeđuju od očeva.

Bolesti srca

Prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50% veću vjerovatnoću da će patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

Mentalne smetnje

Među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dijete su šizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca mijenja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne mijenja.

Krivi zubi

Očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca, dijete može naslijediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

Problemi sa neplodnošću

Naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je dijete rođeno poslije vještačke oplodnje, onda je velika vjerovatnoća da će i samo patiti od neplodnosti.

Pol djeteta

Muški geni određuju pol nerođenog djeteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

Boja očiju djeteta

Crte lica i boja očiju će vjerovatno biti isti kao i kod oca.

Rast

Rast (visina) djeteta u velikoj mjeri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku djecu.

Malo o inteligenciji

Da biste prognozirali koliko će vam sin biti pametan, gledajte u oca njegove majke. Vaša kćerka će naslijediti polovinu vaše pameti, ali i pola vaše gluposti. Njen sin će naslijediti vaš intelekt u potpunosti.

Um vašeg sina je kopija vašeg oca. Vaša kćerka će po vaspitanju biti kao vi, ali će imati um svog oca. Njeni sinovi će biti mentalne kopije vašeg muža, prenosi Buka.