Zanimljivo: Ovih deset osobina djeca najčešće nasljeđuju od očeva

Koje osobine djeca nasljeđuju od očeva?


Foto: Envato
Foto: Envato

Pročitajte zanimljiv spisak osobina koje djeca češće nasljedjuju od tate.

Boja očiju

Dokazano je da oba roditelja utiču na boju oka, ali u većini slučajeva očevi geni su uticajniji. Međutim, i geni koji uzrokuju tamnu boju oka su dominantniji od gena koji su odgovorni za svjetlije oči, tako da ako otac ima tamniju boju oka, onda će dijete imati tamne oči.

Problemi sa srcem

Postoji gen koji se uvijek prenosi sa oca na sina. Taj dio DNK može povećati rizik od srčanog udara do 50%. Dakle, ako vaš otac ima probleme sa srcem, dobro je da više pažnje posvetite preventivnim pregledima.

Usne

Punije usne se obično nasljeđuju od tate. Iako ovo nije nikakav zdravstveni problem, naprotiv, zanimljivo je znati ovakvu informaciju.

Visina

Oba roditelja su važna za nasljeđivanje ove fizičke karakteristike, ali čini se da tata ima značajniju ulogu. Često na ukupnu visinu očev gen ima uticaj da dijete bude više za nekoliko centimetara.

Kosa

Otkriveno je da tatini geni imaju značajan uticaj na strukturu i boju kose. To se posebno ističe ako tata ima tamnu kosu.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Dokazano je da se mentalni poremećaji nasljeđuju. Međutim, šanse da dijete naslijedi duševni poremećaj od oca povećava se povećanjem starosti oca. Ako je muškarac postao otac u poznijim godinama i pati od mentalnih poremećaja kao što je šizofrenija, svakako je njegov DNK mutirao tokom godina i kao rezultat toga, spermatozoidi nose mutirani DNK, a samim tim sve probleme mentalnog zdravlja. Međutim, majke ne mogu prenijeti djetetu bolest koju su kasnije stekle u životu. Kod žena koje kasnije postanu majke veće su šanse da će se roditi dijete sa autizmom ili drugom genetskom bolesti.

Smisao za humor

Roditelji koji imaju smisao za humor obično odgajaju djecu koja će ih kasnije nadmašiti u tome. Smisao za humor dolazi uz visoku inteligenciju što omogućava osobi da svaku situaciju iskoristi za dobru šalu. Koliko se zna, to je osobina koja se češće nasljeđuje od oca.

Problemi sa zubima

Zubi i usta imaju veze s genetikom, posebno kada se radi o veličini i obliku zuba. Muški geni su dominantniji u ovom slučaju, pa već unaprijed znate kakva bi mogla biti situacija. Poruka svim očevima: ako imate loše zube, naučite dijete da redovno pere zubiće od najranijeg uzrasta. Djeca nasleđuju zube svojih očeva, jer su muški geni dominantniji od ženskih, kada je riječ o zubima, piše Hayat.

Neplodnost

Časopis “The Journal of Human Reproduction” otkrio je da muškarci koji su začeti s vantjelesnom oplodnjom mogu imati manji broj spermatozioda u poređenju sa muškarcima koji su začeti prirodnim putem.

Pol

Samo otac može uticati na pol djeteta. Žene imaju XX hromozome, a muškarci su nosioci XY hromozoma. U zavisnosti od toga da li je spermatozoid nosilac hromozoma X ili Y, dijete može biti muško ili žensko. Hromozom koji dominira očevom spermom stvara kombinaciju hromozoma koji određuju pol djeteta.