Zabrinjavajući podaci o vršnjačkom nasilju u školama u BiH

Svaka škola u BiH ima protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i narušavanja sigurnosti.


Foto: Školski.ba / Freepik

Nakon tragičnog događaja u Srbiji, incidenta u školi u Lukavcu, nekoliko manjih incidenata vršnjačkog nasilja u školama u Bosni i Hercegovini, javnost je uznemirio i incident koji se dogodio u Žepču, kada je učenik prvog razreda srednje škole u školu unio pištolj. Incident se završio bez težih posljedica, ali je još jednom ukazao na to da se hitno mora djelovati radi sprečavanja ovakvih i sličnih pojava u školama.

Učenik prvog razreda Srednje mješovite škole u Žepču u školu je unio vatreno oružje u namjeri da se obračuna s vršnjakom. Vijest je ovo koja je protekle sedmice preplavila gotovo sve printane i elektronske medije u BiH i regiji. Sedam dana kasnije o navedenom incidentu gotovo ni riječi. U školi se osjeti zabrinutost zbog incidenta, posebno zbog odnosa šire zajednice o problemu koji se, s puno većim posljedicama, može dogoditi bilo kad i bilo gdje.

Adil Gačić, direktor Srednje mješovite škole Žepče kazao je:

 – Mi uvijek imamo običaj da razgovaramo o posljedicama. Da bi preventivno djelovali, ozbiljno, da nam se ne bi desilo nešto ne daj Bože, evo kod nas se završilo sve dobro, kraj je bio dobar.

Da je potrebno timsko djelovanje radi suzbijanja pojava vršnjačkog nasilja, koje u najvećoj mjeri narušava sigurnost učenika i osoblja u školama, ocjenjuju stručnjaci iz oblasti bezbjednosti. Škole su postale ranjive mete izvana i iznutra.

Taib Spahić, stručnjak iz oblasti sigurnosti rekao je:

 – Iznutra zbog toga što pojedini učenici tragom društvenih mreža i svega čemu su izloženi teže da postanu junaci svoje ulice, junaci svoga razreda, junaci našeg doba. A s druge strane za sve one koji izvana žele da naruše sigurnosno stanje i unutar lokalne zajednice i unutar BiH škola je veoma zanimljiva i ranjiva meta.

U Ministarstvu obrazovanja Srednjobosanskog kantona ističu da posebno zabrinjava i poziva na hitno preventivno djelovanje cijele zajednice podatak da su sve češće pojave vršnjačkog nasilja, ne samo kod adolescenata, već i kod djece mlađeg uzrasta.

 – Škola je tu samo mjesto gdje se desilo neko nasilje. To mjesto je moglo biti unutar obitelji, moglo je biti u bilo kojoj instituciji tako da se ne bi samo svelo da vidimo šta će uraditi škola i ministarstvo. To je problem jedan zajednice i nasilje i sve te stvari, problem sigurnosti je problem čitave zajednice, ističe ministar obrazovanja SBK Bojan Domić.

Svaka škola u Bosni i Hercegovini ima protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i narušavanja sigurnosti. Uzimajući u obzir brojne svakodnevne izazove, utjecaj društvenih mreža na djecu školskog uzrasta, stručnjaci ocjenjuju da je jako važno da i ti protokoli trebaju da se analiziraju i mijenjaju.

Više u prilogu BHRT-a.