Za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja: Stipendije od 100 KM i besplatan prijevoz

Koja su to deficitarna zanimanja u BiH?


Foto: Envato
Foto: Envato

Za oko 550 učenika prvih razreda srednje škole koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja biće obezbijeđene stipendije od 100 KM i besplatan prijevoz, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS).

Nakon upisa učenika u prvi razred u školskoj 2022/23. godini, deficitarna zanimanja, od planiranih 728 učenika, upisalo je oko 550 učenika ili 70 odsto u 36 škola, 28 jedinica lokalnih zajednica i 19 zanimanja.

Iz Ministarstva ističu da je Vlada RS opredijeljena da i u novoj školskoj godini podrži učenike koji upisuju zanimanja koja su definisana kao deficitarna.

U budžetu su, kako navode iz Ministarstva, za ovu namjenu planirana sredstva u iznosu od 900.000 KM i to stipendije u iznosu od 100 KM i besplatan prijevoz za učenike prvog razreda deficitarnih zanimanja.

U skladu sa zaključkom Vlade RS, Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa lokalnim zajednicama, poslovnom zajednicom i školama sačinilo je listu deficitarnih zanimanja u RS, koja je objavljena na zvaničnoj stranici prije termina prvog upisnog roka u školsku 2022/23. godinu.

Na osnovu prikupljenih podataka ustanovljeno je da se najveće potrebe na tržištu rada javljaju za zanimanja trećeg stepena u strukama mašinstvo i obrada metala /bravar – zavarivač, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike/.

U strukama poljoprivreda i prerade hrane /pekar, mesar, agroproizvođač prehrambeni prerađivač/, ugostiteljstvo i turizam /konobar i kuvar/.

Najveće potrebe na tržištu rada javljaju se i za zanimanja trećeg stepena u strukama saobraćaj /vozač motornih vozila/, elektrotehnika /auto-električar i električar elektroinstalater/, šumarstvo i obrada drveta /stolar/ i geodezija i građevinarstvo /kamenorezač – keramičar, prenosi Bl-portal.com.