Za stipendiranje uspješnih učenika i studenata Općina Novi Grad izdvojila 450.000 KM

Za stipendiranje uspješnih učenika i studenata Općina Novi Grad je za školsku 2015/16. godinu izdvojila 450.000 KM, od čega će 25.000 KM biti dodijeljeno učenicima i studentima koji postižu vrhunske sportske rezultate.


– Na konkurs koji je objavljen 15. oktobra 2015. godine prijavilo se 976 kandidata, od kojih je prema ostvarenom uspjehu njih 448 dobilo stipendiju. Nakon provedene procedure bodovanja kandidata pravo na stipendiju ostvarili su svi učenici sa prosjekom 4,9 i 5, kao i svi studenti čiji je prosjek ocjena najmanje 8, s tim da prema Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata, pravo na stipendiju ne mogu ostvariti kandidati čija primanja po članu domaćinstva iznose preko 450 KM, navodi se u saopštenju.

Lista stipendista danas je objavljena na zvaničnoj web stranici Općine.

Jedan dio novčanih sredstava bit će dodijeljen učenicima i studentima sa specifičnim potrebama i izuzetno nadarenim učenicima i studentima za kulturno-umjetničko i sportsko stavaralaštvo za 2015/16. godinu.

Općina Novi Grad stipendira veliki broj učenika i studenata. Za učenike devetog razreda visina stipendije je 500, za srednjoškolce 750, a za studente 1000 KM godišnje.

Stipendista Općine Novi Grad Sarajevo je i Alem Pivodić, sin Muhidina Pivodića, policijskog službenika koji je stradao na dužnosti dok je obezbjeđivao Hram Svetog Nikolaja u Reljevu.

Od ove godine Općina je osigurala sredstva za stipendiranje učenika i studenata koji ostvaruju vrhunske sportske rezultate. Nakon završetka takmičarske sezone bit će objavljen i konkurs za dodjelu sportskih stipendija.

O terminu svečanog uručenja ugovora dobitnici stipendija Općine Novi Grad Sarajevo bit će naknadno obaviješteni.

(Školski.ba)