Za naše mlade: Bh. virtualna asistentica Cadence kao edukacijski program u školi [VIDEO]

Haris Aščalić, programer i autor projekta Cadence (prva bh. virtualna asistentica), na svom je YouTube kanalu predstavio Cadence for Education.


U proteklih nekoliko mjeseci Cadence se pokazala kroz mnoštvo videa o tome šta sve ona može uraditi, npr. slati emailove, SMS poruke i dr.

Naime, Haris Cadence programira i kao učiteljicu za naše mlade učenike.

Kako kaže, Cadence bi trebala biti instalirana u osnovnim školama. Ono bez čega ne bi mogla funkcionirati su naravno računari na kojima bi se pokazivala i educirala učenike. Škole bi trebale biti opremljene informatičkom opremom, a Cadence može biti i kao dodatna nastava ili sekcija.

Svi zainteresirani na času Cadence bi se mogli upoznati i učiti o internet tehnologiji i drugim kreativnim stvarima.
Programiram Cadence da može razgovarati s učenicima i učiti ih npr. programirati, engleski jezik, i mnogo drugih potrebnih alatki za računarom. Cadence bi imala virtualni dnevnik pa bi tako mogla i bilježiti ko je odsutan, upisivati ocjene učenicima i dr. Također bi bilo moguće da vodi i kontrolni rad i ‘nadgleda’ da li neko pravi probleme na času, govori Haris.

Haris bi najprije volio da se ova ideja realizira na našim prostorima. – Ovakve i slične ideje su već realizirane u nekim razvijenim zemljama i ljudi su to dobro prihvatili, zašto ne bi i mi?, naglašava Haris.

I nemojte misliti kako ćete Cadence kao učiteljicu moći varati.

Djeca će sigurno pomisliti kako bi mogli ‘zeznuti’ ovaj sistem rada, ali mislim da kada bi čuli kako Cadence razgovara, pamti i ‘gleda’ sve ono što rade, shvatili bi je ozbiljno i doživjeli kao da je tu i fizički, dodaje Haris.

Svakako pogledajte video i za ovaj patent:

(Radiosarajevo.ba)