Za društvenu inkluziju: Podržite kampanju „Želim biti dio društva“

Projekat „Moj posao“ provodi češka humanitarna i razvojna organizacija People in Need kroz kampanju „Želim biti dio društva“. Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom (OSI), prvenstveno sa intelektualnim poteškoćama, a cilj kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o statusu i pravima OSI. U projektu sudjeluju samozastupnici/e (osobe s inavaliditetom), kao i studenti/ce volonteri/ke pet velikih bosanskohercegovačkih univerziteta (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić, Univerzitet u Zenici).


Pravo na rad i zapošljavanje zauzima naročit položaj u lepezi ljudskih prava. Unatoč tome, u našem društvu osobe s invaliditetom marginalizirana su skupina, te veoma rijetko realiziraju ovo pravo. Europska komisija u svome izvještaju za Bosnu i Hercegovinu od 19. 10. 2021. godine navodi da su osobe s invaliditetom i dalje među najranjivijim grupama u društvu. Još uvijek ne postoji državna niti entitetska strategija o deinstitucionalizaciji koja bi omogućila multisektorsku podršku djeci i odraslima, uključujući izgradnju kapaciteta i jačanje ljudskih resursa javnih službi.

Studenti/ce posebno ističu postojanje propusta u zakonskoj regulativi i praksi u Bosni i Hercegovini glede zapošljavanja osoba s invaliditetom, i skreću pažnju javnosti da bi se navedenom pitanju trebala posvetiti veća pažnja u naučnim i akademskim krugovima s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja za naprednije društvo.

Svi građani i građanke Bosne i Hercegovine su pozvani na sudjelovanje u misiji, a to je pomoći OSI da pošalju svoju5 poruku tako da ona stigne do što većeg broja ljudi, uključujući potencijalne poslodavce i donositelje odluka. Dana 03.12. 2021. godine, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ispred Sarajevo City Center*u6a u terminu od 12.00 do 14.00 h bit će upriličen event povodom ove kampanje, što predstavlja centralnu aktivnost u okviru iste.

Bez jednakosti nema slobode. Podržimo iznimno humanu kampanju „Želim biti dio društva“ i tako dokažimo da smo za slobodno bosanskohercegovačko društvo. Pokažimo da smo dio društva.

„Nije lako biti drugačiji, ali drugačiji su oduvijek mijenjali svijet, čineći ga boljim mjestom. Za sve koji se osjećaju drugačijim, želimo biti društvo koje drugačije priznaje.“ (profesorica i psihologinja Nina Hadžiahmetović).

Osim u Sarajevu, geslo „Želim biti dio društva“ čut će se i u Mostaru (Španski trg, od 13 do 14 časova), Banjoj Luci (Tržni centar Delta Planet od 18 do 20 časova), Zenici (Trg Alije Izetbegovića od 12 do 14 časova).