Za djecu fizička aktivnost znači kretanje

Kada mi odrasli govorimo o nekoj fizičkoj aktivnosti, obično pomislimo na neku vrstu vježbanja.


DanaTentis / Pixabay

Obično mamama prvo padne na pamet, pilates, joga i njihove razne kombinacije. Međutim, za djecu fizička aktivnost znači kretanje, piše wishmama.hr.

Trčanje, penjanje, vožnja biciklom, skakanje po lokvama ili spuštanje niz tobogan je sasvim dovoljno da zadovolji njihove potrebe.

Razlog zašto je toliko bitno da se djeca kreću, je taj što potiče njihov fizički, ali i mentalni razvoj. Osim što tako jačaju mišiće i kosti, manje su sklona debljanju i zdravstvenim problemima. Nikako ne treba zaboraviti i da djeca koja se redovito kreću bolje spavaju, više surađuju, imaju manje ispada bijesa i lakše se koncentriraju.

Ali roditelji se ne moraju brinuti da će morati voditi svog malca na sve moguće aktivnosti i popodneva provoditi u razvažanju s jednog kraja grada na drugi. Dovoljno je da potiču djetetove svakodnevne aktivnosti. Trčanje po parku s prijateljima je upravo ono što treba kako bi povečao svoju izdržljivost.

Redovito trčanje jača srce i poboljšava sposobnost tijela da svojim stanicama dostavi potreban kisik. A da bi dijete bilo snažnije dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu, naravno uz budno oko roditelja. Na taj način se jačaju mišići i povečava njihov tonus.

Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to čini svaki put kada pokušava doseći igračku ili vježba špagu. Djeci jednostavno nije prirodno da miruju, ona se moraju kretati.

Na žalost u današnje vrijeme djeca sve više vremena provode sjedeći. Razlog tome je što im je vrlo primamljiva aktivnost postalo gledanje televezije i igranje igrica.

Upravo to je jedan od razloga zašto je sve veći broj pretile djece i porast dijabetesa tip 2 već u vrlo ranoj dobi.

Zbog toga Američko udruženje pedijatara (The American Academy of Pediatrics) i brojni stručnjaci preporučaju da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi trebala gledati televeziju, a ona starija svega sat ili dva tijekom dana. Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vrijeme.

Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu.

Ovo su neke od igara koje djeca vole i mogu se igrati satima: igranje skrivača, skrivanje predmeta, igranje košarke uz pomoć kantice i loptica od papira, igranje s balonima, kampiranje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje rukama ili igranje s playdoughom, igranje s kartonskom kutijom (iznenadili bi se u što sve dječja mašta može pretvoriti običnu kutiju)…

Rezutlat će biti opće veselje i smijeh, a vrijeme će proletjeti