Vrlo dobri rezultati mladih fizičara iz BiH na Evropskoj olimpijadi u Gruziji

Na 8. Evropskoj olimpijadi iz fizike koja je ove sedmice održana u Kutaisiju u Gruziji, mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine su postigli vrlo dobre rezultate.


Muhamed Numanović iz Richmond Park International School Tuzla osvojio je bronzanu medaljau, Miodrag Ostojić iz Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Bijeljina dobio je pohvalu, baš kao i Affan Kaknjo iz Prve gimnazije Zenica.

– Čestitam našim učenicima i nadam se da će i u nastavku svoga školovanja biti uspješni. U pratnji učenika bili su Dragan Marković i Majra Šišić Čaluk. Na Olimpijadi je učestvovalo više od 50 država. Pored evropskih država i mnoge neevropske države su sa svojim učenicima učestvovale. Svaka država je imala pravo poslati maksimalno pet učenika, napisao je nastavnik u zvanju docenta na Priorodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Benjamin Fetić.

Medalje se dodjeluju na osnovu osvojenih bodova. Najboljih 7-8 posto dobija zlatnu medalju, sljedećih cca 20 posto najboljih dobija srebrenu medalju, sljedećih cca 20 posto najboljih dobija bronzanu medalju i sljedećih cca 15 posto najboljih dobija pohvalu, dok ostali učenici ne dobijaju nikakvo priznanje.

– Da biste osvojili medalju na olimpijadi iz fizike morate biti izvanredan u svakom pogledu. I ovdje ne mislim da imate sve petice. To nije taj nivo. Sve petice ovdje ništa ne znače. Morate učiti kontinuirano godinama, raditi i onda kada je odmor, rješavati zadatke koje nikad nećete vidjeti na redovnoj nastavi, učiti oblasti iz fizike koje možda čak i studenti nikad ne pređu na fakultetima, morate biti uporan k'o mazga, i imati volju da u sredini koja ne cijeni znanje ostvarite rezultate koji vam otvaraju svaka vrata napredovanja i učenja u razvijenom svijetu. Naš Muhamed je baš ovakav. Pisao sam o tome kako je još kao učenik prvog razreda učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2022. godine i osvojio pohvalu. Od 1996. godine to nikome iz Bosne i Hercegovine nije pošlo za ruku. I Muhamed korača ka tome da postane učenik iz Bosne i Hercegovine sa najviše osvojenih nagrada na međunarodnim takmičenjima iz fizike. Uspjeh za divljenja. Njegov uspjeh je najprije njegov lični uspjeh jer većinom radi samostalno kao i uspjeh njegovih roditelja za koje znam da ga podržavaju. Naredne sedmice Muhamed sa ostatkom ekipe će se takmičiti na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se održava u Iranu, dodao je Fetić.