Vlada RS-a: Od ove školske godine besplatni udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda

Trivić izjavila i kada će početi nova školska godina u RS-u.


Natalija Trivić / Foto: AA
Natalija Trivić / Foto: AA

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u RS-u u predstojećoj školskoj godini dobit će besplatne udžbenike, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade RS-a.

Odluka je uslijedila samo dan nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potpisao ugovor za besplatne udžbenike učenicima svih razreda osnovnih škola na području Banje Luke, a već je preciziran i plan raspodjele po školama na području grada.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić je ocijenila da najnovija odluka entitetske Vlade “nema veze sa politilčkim nadmetanjem”, te da je “Vlada RS-a u kontinuitetu donosila odluke u vezi sa besplatnim udžbenicima za učenike”, prenosi Faktor.

Od školske 2007/2008. godine, resorno ministarstvo, odnosno Vlada RS-a, osiguravali su besplatne udžbenike samo za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole na području RS-a, zatim za učenike pobjednike takmičenja, kao i za sve učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece.

Povećanjem obuhvata u ovoj godini na treće i četvrte razrede, ukupno će biti izdvojeno 5,5 miliona KM, a obuhvatit će više od 50 posto učeničke populacije u RS-u i radi se o oko 51.000 učenika.

Trivić je izrazila nadu da će nova školska godina početi redovno u klupama od 1. septembra, a u zavisnosti od epidemiološke situacije.