OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dok je većina istraživanja usmjerena ka stvaranju novih antibiotika koji bi trebali napadati bakterije, naučnici s Monash University Biomedicine Discovery Institute, Walter and Eliza Hall Institute i The University of Melbourne svoju su pozornost posvetili uništavanju bolesnih stanica imunološkog sistema unutar kojih se kriju bakterije.

Naime, bakterije se od antibiotika obično „kriju“ u makrofagima, stanicama imunološkog sistema, čija je osnovna svrha borba protiv infekcija. Kako bi ojačali imunološki sistem pacijenta, timovi pod vodstvom dr. Thomasa Naderera i dr. Jamesa Vincea, odlučili su iskoristiti lijekove prvobitno razvijene za liječenje raka, a u cilju uništavanja bolesnih stanica imunološkog sistema.

Nakon što su makrofage zarazili legionelom, naučnici su odlučili iskoristiti najmoderniju dijagnostičku opremu da bi u stvarnom vremenu mogli pratiti kako patogen napada imunološki sistem bolesnika. Pritom je otkriveno kako su dvije bjelančevine neophodne za opstanak inficiranih makrofaga, a time i same bolesti, budući da dozvoljavaju neometan rast broja bakterija unutar makrofaga.

Riječ je o bjelančevinama MCL-1 i BCL-XL, gdje bakterija tokom napada na makrofag uništava MCL-1 i time si otvara put za ulazak u onesposobljenu stanicu. S druge strane, BCL-XL ostaje neoštećena, a što održava već zaraženi makrofag na životu.

Kako bi bakterije izložili djelovanju antibiotika, naučnici su korištenjem lijekova razvijenih za borbu protiv zloćudnih bolesti uspjeli uništiti bolesne makrofage u kojima su se navedene skrivale. Kako navodi dr. Naderer, spomenuti lijekovi mogli bi se pokazati odličnim oružjem u borbi protiv tvrdokornih bakterijskih infekcija, kakva je, na primjer, legionarska bolest. Štaviše, tretmanom koji su razvili dr. Naderer i kolege, uništavaju se samo zaraženi makrofazi, no ne i oni zdravi, što je još jedna pozitivna strana njihovog projekta.

(Znanost.geek.hr)