Vaša djeca se stalno svađaju i tuku? Evo kako reagovati

Postoje dobri razlozi zašto je poželjno pustiti djecu da se svađaju bez vašeg uplitanja.


Two small angry girl friends or sister outdoors in sunny summer nature, arguing.

Vaša djeca se stalno svađaju i tuku? Ništa strašno. Svađe između brata i sestre, razmirice među sestrama ili braćom nisu rijetkost. Bilo da je u pitanju sukob interesa oko iste igračke, razlika u godinama ili u temperamentu, ovi konflikti se kad-tad dogode. Pitate se kako roditelj treba reagovati da bi loše ponašanje djece i uzajamne uvrede konačno prestali?

Ovo su razlozi zašto je poželjno pustiti djecu da se svađaju bez vašeg uplitanja.

Ako imate više od jednog djeteta, tad ste sigurno doživjeli ili svakodnevno proživljavate njihove male, a katkad i velike razmirice, koje nerijetko završavaju glasnom svađom, neželjenim udarcima i uplakanim licima, piše index.hr.

I tada ste se vjerovatno, kao i svaki drugi roditelj na svijetu koji želi da spriječi svađu, odlučili uplesti da biste konflikt riješili mirnim putem i potaknuli ih da se na takav način više ne odnose jedno prema drugome.

Međutim, čak i u takvim konfliktima, koji nekad grozno zvuče, postoji nešto pozitivno i to bi trebao biti dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe riješe na svoj način. Zašto?

Svađe među braćom i sestrama mogu da podstaknu kreativnost

 – Uplitanje u dječje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju djeci miran i stabilan dom. Međutim, ako djeca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli ograničiti njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentovanja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvijek loša stvar, naglasio je Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania.

On smatra da ne bi trebalo da se plašimo običnih svađa iz dnevnog boravka, jer one djecu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti pa čak i kompromisu.

Zbog istih tih razloga roditeljima savjetuje da ih puste, te da se ne boje čak i svoje partnerske razmirice izložiti otvoreno pred djecom.

Grant pritom navodi i jedno istraživanje koje izravno povezuje kreativnost ljudi koji su odrasli u manje skladnim domovima.

Otkriveno je da su baš te svađe među djecom pozitivno uticale na njihov kasniji nivo kreativnosti.

Kad djeca sama rješavaju svoje sukobe, postaju više nezavisna

Da se psihologe pita oni bi se u dječiji sukob upleli tiho, ali samo onda kad bi sukob zaprijetio da će prerasti u nasilje.

S njihovim se mišljenjem slaže i Melissa L. Fenton, blogerka i majka četvoro djece koja je postala slavna nakon video posta u kojem dvoje njene djece nosi “majicu ljubavi”. U ovoj majici su zajedno – da bi smirili svoju svađu – plesali u čvrstom zagrljaju.

Međutim, kako i ona sama kaže, to bi mogla biti dobra terapija za djecu, ali život nam često ne ostavlja dovoljno vremena da bismo se djeci posvetili lukavim terapijama. Zato je bolje što prije da ih pustite da svoje svađe pokušaju riješiti sami.

Dok god djeci treba treća strana koja će rješavati njihove sukobe, oni ih neće znati riješiti sami.

Svađe pripremaju djecu za veće društvo…

 – Djeca koja su se navikla raspravljati, tražiti svoje i argumentirano insistirati, nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu.

Ako će roditelj rješavati sukobe svoje djece i prije nego što oni pređu u pravu svađu među braćom i sestrama, takva se djeca neće znati boriti za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini.

 – Djeca moraju čim prije naučiti kako da se izraze i kako da argumente upotrijebe u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od djetinjstva i nema boljeg partnera za učenje rješavanja konflikata od braće i sestara, mišljenja je Grant.

Konflikti među braćom i sestrama su dobri za budući život i poslovni svijet

Moć uvjeravanja, argumentovanja, pa čak i muljanja u svoju korist, važne su vještine koje će djecu puno bolje pripremiti za “grubu igru” poslovnog svijeta.

Savladaju li ove vještine u ranijoj dobi, kasnije će lakše izlaziti na kraj sa pritiscima koje nose poslovni i drugi međuljudski odnosi.