Uspješna učenica iz BiH: Uporedo završila dvije srednje škole sa najvišim uspjehom

Pored svih aktivnosti pritekne u pomoć i kada je riječ o kućnim poslovima.


Foto: Derventacafe.com

Dervenćanka Nikolina Čolić, učenica SŠC „Mihajlo Pupin“, jedna je od rijetkih i svestranih maturanata u BH entitetu RS koja je uporedo pohađala čak dvije redovne srednje škole. Ovih dana privela je kraju srednjoškolsko obrazovanje i ostvarila nevjerovatan uspjeh – sa svim odličnim ocjenama završila je redovnu i muzičku srednju školu.

Godinama je prije podne pohađala nastavu u derventskoj Gimnaziji, a čim školsko zvono oglasi za kraj nastave, Nikolina je kretala put Prnjavora ka Srednjoj muzičkoj školi. Pet dana u sedmici u školskoj klupi provodila je po 12 sati i u dnevnicima bilježila samo petice.

Za nju povratak iz škole nije značio završetak radnog dana, baš naprotiv, jer tada počinju vannastavne aktivnosti.

– Igram folklor, bavila sam se tekvondoom, tenisom i trenutno sam aktivan član PAK „Skitnica“, to jeste Planinarskog društva iz Prnjavora, to mi je najnovija ljubav, kaže ova svestrana mlada djevojka.

Kao svoju najveću vrlinu ističe upornost, od svih ciljeva nikad ne odustaje. Najsrećnijom je čini vrijeme koje provede sa porodicom, a pored svih obaveza, vremena ima i za druženje sa prijateljima, piše Derventacafe.com.

– Mislim da je uspjeh u obrazovanju kruna dosadašnjeg rada i truda i da sam uspjela da dokažem da nemam granice i da mogu završiti i dvije srednje škole i sa odličnim uspjehom bez ijedne slabije ocjene od odlične, mislim da mi je to vrhunac, naglašava Nikolina.

Nikolinino zalaganje od početka je imalo podršku porodice. Zbog brojnih obaveza koje Nikolina ima, njrna majka je bila primorana da napusti posao. Svakodnevno, tri godine, vozila ju je na nastavu u Prnjavor, dok je Nikolina u putu učila ili se pripremala za sljedeću aktivnost.

Nikolina je jedino djete u porodici, ali nije razmažena, kaže majka Nevenka i dodaje da pored svih aktivnosti pritekne u pomoć i kada je riječ o kućnim poslovima. Dijele strast prema planinarenju, pa je zajedničko vrijeme kada krenu u pohod na nove uspone, neprocjenjivo.

– Mnogi misle kad imaš jedno dijete da ga ti forsiraš, da ide da uči da ono. Nikada, nikada to nismo radili. Sve što je, mi smo samo nju podržavali u svemu tome što ona želi, kaže majka Nevenka.

Trud i rad su se na kraju, kao i uvijek, isplatili, ističe Nikolina.

– Ove četiri godine donijele su mi pored znanja, mnogo novog iskustva sa različitim ljudima koji su me svakodnevno okruživali. Naučila sam kako da se organizujem na najbolji način, da izbalansiram dnevne obaveze sa slobodnim vremenom i odmorom od svega. Moj cilj je možda bio jedan veliki zalogaj, ali uspješno sam došla do njega i dokazala koliko je posvećenosti potrebno da vam se ostvare snovi, zadovoljna je postignutim ova divna djevojka.

Sljedeći izazov koji je postavila sebi jeste da postane student građevinarstva na Arhitektnosko-građevinsko-geodetskom fakultetu Banjoj Luci, čime se ispunila i potajna želja njenog dede Vujadina.

– Nadam se da ću i to jednog dana ostvariti i da mojim uspjesima nikad neće biti kraja. Muzika će uvijek biti uz mene, dio mene. Ove godine želim da se posvetim građevinarstvu, ali od sljedeće planiram da upišem i Muzičku akademiju, jer ne bih voljela da zapostavim svoj muzički talenat i mnogo vremena koje sam posvetila vježbanju i sviranju. Na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja nagrađena sam sa dvije Vukove diplome, koje će me uvijek podsjećati na ovaj period života, na koji ću uvijek biti ponosna, otkriva planove svestrana Dervenćanka.