USK: Veliki broj djece ostao na listama čekanja za upis u vrtiće

Većina gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu ima problem s upisom djece u javne ustanove predškolskog tipa.


Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Na listama čekanja se u jednom trenutku nalazilo i nekoliko stotina djece. Broj je smanjen, ali problem i dalje postoji.

Ovo pitanje muči roditelje već nekoliko godina, a bude aktuelizirano u augustu i septembru, za vrijeme upisa djece. Nakon toga, opet sve po starom. Ove godine problem je bio veći nego inače, pa se u pokušaj njegovog rješavanja uključilo nekoliko strana.

Jedina dobra činjenica u cijeloj ovoj priči je spoznaja da još uvijek imamo veliki broj djece za upis u vrtiće u Krajini. Međutim, gotovo polovina njih ostala je na listama čekanja.

 – Liste čekanja postoje u svih vrtićima u našem kantonu, pa tako i u Bužimu. Mi trenutno imamo na našoj listi čekanja 21 dijete, kaže Rejhana Velić, v.d. direktora Dječijeg vrtića Bužim.

U Bihaću je u jednom trenutku na upis čekalo više od dvije stotine djece, da bi taj broj do prošle sedmice bio smanjen na 114. Zastupnica SDP-a u Skupštini USK-a Fatka Kulenović pokrenula je na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Inicijativu za rješavanje ovog problema.

 – Predložila sam da se prošire kapaciteti, na jednostavan način, a to je da se sredstva planiraju u budžetu, ali ne bi to puno koštalo jer se mogu koristiti prostori područnih škola, objašnjava Kulenović.

Rješenje ima i načelnik općine Bužim Mersudin Nanić, koji predlaže da se izgradi vrtić na prostoru stare osnovne škole koja treba biti srušena.

 – Općina Bužim daje snažnu podršku da pripremimo projektno-tehničku dokumentaciju i, ako treba, da damo jedan dio inicijalnih sredstava u cilju rješavanja ovog problema, navodi Nanić.

S ovim problemom upoznat je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, koji kaže da je sa Ministarstvom obrazovanja detaljno ispitao cijeli slučaj.

 – Nedostaje 16 do 18 novouposlenih i određeni kapaciteti proširenja. U budžetu za 2022. će biti planirana sredstva za taj dio tako da će ove liste čekanja u narednoj godini biti riješene, rekao je Ružnić.

A za rješenje problema zalaže se i Naša stranka. Doduše, na malo drugačiji način. Oni smatraju da pomoć iz budžeta treba ići privatnim, a ne javnim ustanovama, odnosno da Vlada uplaćuje razliku u cijeni između javnih i privatnih ustanova umjesto roditelja.

 – S ovom inicijativom izjednačavamo troškove roditelja koji su svoju djecu sticajem okolnosti morali upisati u privatne vrtiće, smatra Aida Sejdić, predsjednica KO Naša stranka u USK-u.

Iz Naše stranke ističu da će rješenje Vlade dovesti do novih radnih mjesta u javnim ustanovama, ali će na drugoj strani zbog smanjenja obima posla privatnih vrtića doći do gubitka radnih mjesta. Smatraju da njihovo rješenje nudi povećanje broja radnih mjesta bez gubitka na drugoj strani, dok bi troškovi svih roditelja bilo da su im djeca upisana u privatne ili javne ustanove, bili isti , piše Federalna.ba.