Upoznajte učenicu Iman Drugović, višestruku prvakinju BiH u kickboxu

Iman se nada da će sa 13 godina starosti ići na svjetsko prvenstvo, a sa 16 godina na olimpijadu.


Foto: Youtube

Iman Drugović ima 12 godina, učenica je Osnovne škole “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” u Sarajevu. Od devete godine bavi se kickboxom i višestruka je državna prvakinja u svojoj kategoriji (do 42 kilograma). Prvi meč imala je poslije samo tri mjeseca treniranja, tad je na takmičenju na Ilidži osvojila drugo mjesto. Za nju je taj borilački sport ljubav, a da bi uspjela bilo je potrebno mnogo snage, volje i odricanja.

– Treniram već tri godine, osvojila sam Evropski kup i dobila trofej za to. Drugo mjesto (srebrenu medalju) osvojila sam na Svjetskom kupu u Mađarskoj, a sve ostale djevojčice – takmičarke bile su teže od mene, Četverostruka sam prvakinja Bosne i Hercegovine, kazala je za Fenu Drugović. Nada se da će sa 13 godina starosti ići na svjetsko prvenstvo, a sa 16 godina na olimpijadu.

Iman taj sport mnogo znači. Usreći je svaki susret sa tim sportom, pomaže joj kad ima loš dan.

– Bavljenje tim sportom pomoglo mi je, i psihički i fizički. Prije nego što sam počela baviti se tim sportom, bila sam tiha i povučena osoba, ovo mi je i emotivno pomoglo, naglašava.

Iman priča da trenira svaki dan, pred takmičenje. Inače, ima jedan dan sedmično slobodno. Treninzi su veoma naporni, ali, kako je kazala, sve se isplati na kraju kad stigne rezultat.

Iman trenira za Borac Jelah, a tamo joj je trener Husein Alibalić. Sa njom u Sarajevu rade Armin Jejna, Armin Čengić i Saša Terzić, u okviru Projekta ‘Kucaju na vrata zaboravljeni asovi’, koji djeci i mladima omogućava za njih besplatne treninge iz borilačkih vještina, kao i košarke, a uz salu dostupna im je i oprema.

Iman spada u mlađe kadete (sa 11 – 12 godina), ali se bori sa starijim kadetima. Kako pojašnjava, mlađi katedi mogu se boriti sa starijima, ali stariji ne mogu sa mlađima.

– Očekujem, za tri godine, da idem u ring što znači jače discipline. To će biti napredak i novo iskustvo za mene, naglasila je.

Mladim ljudima, poput nje, poručila je da se bavie onim što ih čini sretnima, da ne odustaju i ako naiđu na prepreke.