Uoči nove školske godine: Kombinovani modeli nastave iscrpljujući i za roditelje i za djecu

"Ja očekujem da se djeca vrate u školske klupe, to je ono što je prirodno."


Foto: Envato
Foto: Envato

Nastava na teritoriji BiH u većini škola trebala bi početi prvog septembra. Za sada se svi pripremaju kao da će nastava ići u školama u trajanju časa od 45 minuta. Međutim, pojavile su se i druge informacije. Ukoliko epidemiološka situacija se pogorša moraće se primjeniti drugačiji modeli.

Priprema za novu školsku godinu uveliko traje. Roditelji s djecom kupuju knjige i školski pribor. Mirjana Jovanović Halilović majka je dvoje školaraca. Priprema se kao da će nastave biti.

– Ja očekujem da se djeca vrate u školske klupe, ono što je prirodno. Očekujem da se donese oštriji stav glede odluka, a ne da roditelj na osnovu svojih nekih ličnih stavova iznosi mišljenje. Svuda u svijetu je sve stalo ali su djeca u školama, kazala je Mirjana Jovanović-Halilović.

Leon će sada u drugi razred. Jedva čeka povratak u školske klupe. Irma Zulić kreće u drugi razred.

– Volim što ću se družiti s prijateljima i upoznati nove drugare, kazala je Irma.

Njena majka kaže da bi voljela da nastava bude u školama. Kažu da su kombinovani modeli iscrpljujući i za roditelje i za djecu.

– Mislim da je ispravno da idu u školu. Tamo imaju svoje dugare.

Svaki kanton će odlučivati na osnovu epidemiloške situacije. Sindikat obrazovanja KS je za povratak u školske klupe.

– Da se trebaju korigovati epidemiološke mjere i da se ne treba kalkulisati ni sa kakvim modelima,kombinovanim rotirajućim ili nekim drugim modelima, poručio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

U većini kantona očekuje se početak nove školske godine s djecom u klupama. U HNK su se pripremili za početak nastave prvog septembra dok će u Tuzlanskom kantonu pratiti epidemiološku situaciju.

U RS ministarsvo obrazovanja je donijelo odluku o polasku u školu prvog septembra u trajanju časa od 45 minuta sa punim odjeljenjima. Sve ove odluke važiće ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala. U suprotnom, uvodiće se nove mjere.

Priču vam donosi O-kanal.