Uniforme u osnovnim školama: Da ili ne?

Nošenje uniformi bilo bi ekonomično za roditelje, ali je problem da li bi se svako dijete osjećalo udobno u toj odjeći.


Foto: Školski.ba / Freepik

Rasprave u javnosti da li đaci treba da nose školske uniforme traju već duže vrijeme. Dok jedni smatraju da bi ovakav kodeks oblačenja imao mnoge benefite, drugi su mišljenja da nekadašnji simbol prepoznatljivosti školaraca treba da ostane u prošlosti.

Tim povodom, ekipa portala Infobijeljina razgovarala je sa direktorom OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine, Vladimirom Vulovićem, koji je potvrdio da postoje argumeti za uvođenje uniformi, ali isto tako postoje i argumenti protiv.

 – Određeni kodeks odjevanja u školama stvorio bi pozitivnu atmosferu i osjećaj pripadnosti kod učenika u zajednici u kojoj borave. Dio koji se odnosi na bezbjednost je takođe vrlo bitan, jer može da odredi ko je dio zajednice u školi, a ko nije. Dobre su i sa tog sociološkog aspekta, jer smanjuju različitosti između učenika. Međutim, postoje i argumenti koji su protiv, recimo, školske uniforme nisu nimalo jeftine, umanjuju individualnost kod učenika, slobodu izražavanja, kao i kreativnosti…Nametanje tog obaveznog kodeksa oblačenja čine da škole ne budu mjesto istraživanja , razvoja učenika, da ne budu dio podrške, što je svakako značajan aspekt školovanja, rekao je Vulović.

Naime, inicijativu za uvođenje uniformi u školama može pokrenuti Savjet učenika, Savjet roditelja, ali i škola kao ustanova. OŠ „Sveti Sava“ nije pokrenula inicijativu, sem neformalnih razgovora sa roditeljima i učenicima, te su se pojavili i pozitivni i negativni komentari.
 – Negativni su većinom od strane učenika, jer ne razumiju dovoljno šta bi uvođenje istih značilo, smatra Vulović.

Olga Avlijaš, učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine, smatra da bi uvođenje uniformi riješilo problem kodeksa oblačenja, koje pojedini učenici ne poštuju

 – Ima naših vršnjaka koji u školu dolaze u pocjepanim farmerkama, kratkim majicama, bermudama i sl, te zbog toga mislim da bi uvođenje uniformi riješilo taj problem. Takođe, nisu svi roditelji u mogućnosti da priušte svojoj djeci najnoviju odjeću, pa često budu predmet ismijavanja. Pritom, bilo bi nam lakše jer, recimo, ujutro kad ustanemo, ne bi morali razmišljati šta ćemo obući, kaže Avlijaš, te dodaje da kada je riječ o uniformama, suknjice za djevojčice nisu dobar izbor, zbog vremena u kojem živimo.

Marija Ćeranić, učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“, ističe da bi nošenje uniformi bilo ekonomično za roditelje, ali je problem da li bi se svako dijete osjećalo udobno u toj odjeći.

  – Možda se ne bi svako dijete osjećalo ugodno i udobno u tim školskim uniformama, ali slažem se da bi bilo dobro uvesti školske uniforme da bi nas vratilo u ta bolja vremena, kaže Ćeranić za portal Dešavanja u Bijeljini.