Učiteljski posao je među tri najstresnija zanimanja

Podučavanje je među tri najstresnije profesije, prema istraživanju uvaženog akademika koji je proučavao mentalna stanja i razine stresa kod 80 različitih profesija


Foto: Ilustracija

Sir Cary Cooper, profesor organizacijske psihologije i zdravlja na Sveučilištu Manchester i nekadašnji vladin savjetnik za mentalno stanje, otkriva da se učiteljska profesija redovito ocjenjuje kao jedna od najstresnijih.

Od svih profesija koje sam proučavao, njih 80-ak, učitelji spadaju u tri najstresnije. Osim dugog radnog vremena i razine stresa, opterećenje poslom je prilično veliko, kaže Cooper.

Njegovi komentari osvanuli su upravo u vrijeme kada je najveća britanska institucija za uvježbavanje novih učitelja “Teach first” počela nuditi svojim vježbenicima psihološku potporu zbog zabrinutosti da bi pritisci i stres u učionici mogli izazvati psihološke probleme kod učitelja.

Druge visokostresne profesije koje Cooper spominje su zdravstvo i službe poput policije, hitne pomoći i vatrogasne službe.

Cooper dodaje da su neki dijelovi IT [informatička tehnologija] industrije također vrlo stresna zanimanja. S druge strane,bibliotekari, vrtlari i laboratorijski biolozi imaju neka od najmanje stresnih zanimanja.

Cooper je u tridesetogodišnjoj karijeri objavio više od 100 izvještaja o mentalnom stanju i stresu na radnom mjestu.

Smatra da su tjeskoba, stres i depresija vodeći uzroci odsutnosti zbog bolesti diljem mnogih profesija, a u poučavanju su ti problemi „endemski“.

Cooper kaže da stalne promjene u edukacijskim politikama povećavaju razinu stresa kod učitelja te poziva vladu da zauzme „hands-free“ pristup edukaciji.

Vlada bi trebala tretirati škole na isti način na koji je bivši premijer Gordon Brown tretirao Banku Engleske (BOE) 1997., tj. priznati školama neovisnost o političkoj kontroli, smatra Cooper.

(Školskiportal.hr)