Učitelji iz BiH pisali Ministarstvu: Osnovci su opterećeni viškom časova

Nekoliko razreda osnovnih škola ima više časova nego što je zakonom dozvoljeno.


Ilustracija: ENVATO / Školski.ba

Prema trenutnom nastavnom planu, nekoliko razreda osnovnih škola u bh. entitetu RS ima više časova nego što je zakonom dozvoljeno, zbog čega je Društvo učitelja RS slalo dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS da ga je potrebno mijenjati.

Naime, po pozivu da daju sugestiju za predočeni Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje i vaspitanje, Društvo učitelja RS je navelo da trenutni nastavni plan nije u skladu sa zakonskim aktima, te da je prekoračeno dozvoljeno sedmično opterećenje učenika.

Ističu da je dozvoljeno da prva trijada ima najviše 20 sati, druga trijada 26 školskih časova, dok treća može biti opterećena sa najviše 30 školskih časova.

 – Prostim pogledom na tabelu Priloga 1 Nastavni plan odstupa od ovog pravnog akta, jer učenici šestog razreda imaju 30 časova redovne nastave, a dozvoljeno je najviše 26. Učenici devetog razreda imaju 31 čas, a dozvoljeno je najviše 30, navodi se u njihovom dopisu, gdje napominju da je istim članom ove uredbe naglašeno da u sedmično i dnevno opterećenje učenika ulaze i časovi dodatne i dopunske nastave, kao i vannastavne aktivnosti.

 – Za prvu trijadu uz pomenuta opterećenje u trećem razredu učenici mogu da imaju samo časove redovne nastave te ne smiju biti obuhvaćeni sekcijom, dopunskom ili dodatnom nastavom. I učenici petog razreda su gotovo potpuno opterećeni redovnom nastavom da im ostaje mogućnost samo pohađanja jednog časa drugih vidova nastave, kazali su iz Društva učitelja RS te su predložili da bude izmijenjen Nastavni plan jer je to od izuzetnog značaja za sve prosvjetne radnike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su kazali za “Nezavisne” da će u skladu sa novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je tek donesen, u zakonski predviđenom roku od godinu dana pristupiti izradi i donošenju njime predviđenih podzakonskih akata.