Učenik promijenio ime u ‘Reconnecting’ na Zoomu i izbjegavao pitanja na online časovima sedmicama

"On ne mora brinuti o svojoj edukaciji, on je već sad genije!"


Foto: Envato
Foto: Envato

Nebrojeno mnogo video isječaka na društvenim medijima posvećeno je načinima na koje učenici i studenti pojašnjavaju kako “prevariti sistem” online nastave. No, potez jednog klinca je originalniji od ostalih.

Zbog tehnološkog napretka današnja djeca postaju pametnija, barem po pitanju korištenja dobrih, ako ne i najboljih strana tehnološkog svijeta. Osim što studenti i učenici već godinama pronalaze nove načine kako izbjeći dosadan predmet, prepisati ili samo izbjeći nastavu, a da ne budu uhvaćeni, jedan je dječak najjednostavnijim trikom uspio upravo to: varao je svoju nastavnicu sedmicama.

Zoom nastava većini nije “sjela” lako, ni učenicima ni profesorima, a ni studentima. I dok smo svjedočili hiperprodukciji videao načinima na koje kako mladi izbjegavaju nastavu na Zoomu, jedan je dječak sve ‘pomeo’, piše Mojfaks.

U svojoj tweet objavi, TV i radijski voditelj Chris Arnold napisao je urnebesnu situaciju koja se dogodila njegovoj ženi, inače profesorici.

 – Moja je žena profesorica i navodno je jedan klinac promijenio svoje ime u ‘Reconnecting’ (Spajanje…) za vrijeme Zoom predavanja kako bi izbjegao pitanja. I to je radio sedmicama. On ne mora brinuti o svojoj edukaciji, on je već sad genije!, stoji u njegovom urenebesnom tweetu.

S vremenom, nadovezao se i s komentarom kako je isti taj klinac stavio ime u zagrade i tri tačke iza kako bi sve izgledalo uvjerljivije. Tweet je ubrzo sakupio skoro 217 hiljada „lajkova“ i hrpu komentara drugih roditelja koji su također podijelili svoja iskustva sa svojom „tehnološki naprednom djecom“.

 – Moja kćerka se snimila ispred laptopa kako glumi da piše i prati aktivno nastavu i stavila na ponavljanje i kada je se trebala pojaviti na Zoom nastavi, samo je pustila video u pozadini. Sada već 4 sata igra igrice na krevetu, kazao je jedan korisnik.

Javio se i jedan profesor sa svojim iskustvom:

 – Da, često mijenjaju imena. Pa znaju staviti ime jednog učenika, njih 4, pa pišu svakakve stvari u chat. Ili samo napišu da se zovu iPad ili Huawei, požalio se jedan profesor.

Drugi je komentarisao kako su se učenici dogovorili s njim da dokumentarac koji su morali pogledati u sklopu nastave pogledaju na brzini 1.5 puta bržoj od normalne, kako bi mogli otići ranije.

 – Jedna je djevojka imala profilnu sliku crvenu tačku i ime ‘Snimanje’. Podigla je školu na noge i pokrenuli su istragu ko snima djecu, kazao je još jedan.

Očito profesori moraju biti u korak s tehnološkim trikovima, inače će učenici i studenti raditi i dalje ovakve spačke i izbjegavati nastavu, barem sada dok je nastava još online.