Učenik Fatih sa Svjetske olimpijade donio prvu medalju za BiH

"Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema."


Učenik Fatih Žgalj

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, u konkurenciji 55 država i 220 takmičara, učenik Fatih Žgalj osvojio je srebrnu medalju i time Bosni i Hercegovini donio prvu medalju sa jednog ovakvog takmičenja.

Na 18. Svjetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Parizu učestvovala je ekipa Bosne i Hercegovine koju su činili Fatih Žgalj, Stefan Lazarević, Miloš Samardžić i Petar Jurošević. Tim su predvodili profesori Sead Srna i Dragan Ilić.

Od 2017. godine BiH učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Na evropskim olimpijadama iz geografije do sada su naši učenici osvojili više medalja. Međutim, svjetska olimpijada je veoma zahtjevno takmičenje sa tri nivoa zadataka koji se rade dva do tri sata.

Prvi nivo čine zadaci iz svih oblasti geografije kroz analize određenih pojava i procesa. Drugi nivo čine praktični zadaci gdje se kroz swot analize, kartografske projekcije, dijagrame i urbane zone analiziraju određeni procesi, dok je treći nivo multimedijalni test gdje se kroz slikovne zadatke analiziraju i rješavaju određeni procesi i pojave, prenosi Klix.ba.

 – Imamo izuzetno talentovane takmičare iz mnogih oblasti, ali je godinama izostajala podrška sistema. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje sada mijenjaju ovaj pristup. Posebnu pažnju ovim izvrsnim učenicima i učenicama u godinama koje dolaze pružat će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, kroz segment izvrsnosti i liderstva. Čestitamo Fatihu, njegovom mentoru profesoru Seadu Srni, porodici, školama i školskim drugarima, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.