Učenici znaju šta žele: Pogledajte šta im je predstavljeno na Sajmu srednjih škola u Sarajevu

Sajam je realizovan u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u saradnji sa Zajednicom srednjih škola.


Foto: Oslobođenje

U Sarajevu jučer se održao jednodnevni Sajam srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. Učenici osnovnih škola imali su priliku upoznati se sa ponudom za usmjeravanje i nastavak obrazovanja.

Prolazeći Trgom djece Sarajeva, ekipa Oslobođenja zatekla je velik broj štandova, ali i posjetilaca. Profesori i učenici srednjih škola potrudili su se na što bolji način predstaviti ono što njihove škole nude. Svaki štand je uz brošure izložio i određene radove, trofeje, ali i možemo slobodno reći izume, koji su djelo učenika tih škola.

Obilazeći štandove, potrudili su se porazgovarati sa predstavnicima svake branše, odnosno i škola tehničkih usmjerenja, i gimnazija ali i škola kreativnog karaktera.

Interesantno je da su na Sajmu zatekli više učenika koji su sami došli da se informišu, nego samih roditelja ili učenika koji su došli zajedno sa roditeljima.

Same škole imaju različita iskustva sa interesom učenika.

– Više je prije učenika ranije bilo generalno u školama, sada je manji interes, nažalost. Ipak, mi nudimo i mašinsku struku i saobraćajnu i elektrostruku. Učenici imaju širok izbor. Sajam više obilaze sami učenici, mada roditelji su ti koji na kraju odlučuju šta će dijete upisati, kazala je Meliha Ireiz, profesorica u Željezničkom školskom centru u Sarajevu.

Na štandu Srednje škole primijenjenih umjetnosti izloženi su crteži, slike, kipovi i rukotvorine učenika.

– Za našu školu su, kako vidim, prilično zainteresovana djeca koja idu linijom otpora, u smislu da su u kreativnom svijetu i malo bježe od gimnazija. Imamo šest odsjeka i formiramo dva razreda od po tri odsjeka. Učenici najčešće dolaze sa roditeljima. Još uvijek su malo stidljivi i rezervisani, ali koliko čujemo od roditelja, imaju jaku želju da upišu našu školu ali ipak imaju neku zadršku. Ipak je ovo nepoznato, dolaze iz klupa gdje je sve nekako uštogljeno u sistemu, kod nas je to nekako rasterećeniji sistem učenja, kazala je Taida Fitozović Bećiragić, stručna saradnica na predmetu Tehnologija i tehnike grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

Interesantno je da postoje i škole, poput Druge gimnazije, koje pored nacionalnog programa nastave, na bosanskom jeziku, nude i IB program koji učenicima daje mogućnost da veoma lagano studiraju van BiH.

– Glavna stvar kod naše škole je čista raznovrsnost u programima. Od jezičkih, naučnih, internacionalnih, IT-a koji je napravljen kao odgovor na modernizovani način nastave. To je najveća snaga naše škole. Stvar koja je najprivlačnija, barem meni, kod Druge gimnazije, je IB program koji nudi učenicima mogućnost da veoma lagano studiraju vani. Vjerujem da imamo sve mogućnosti, materijale, kvalitetne profesore i kabinete da napravimo dobre učenike. Puno rada i truda je potrebno, ali jedna veoma korisna stvar je tada se ne morate izvlačiti na sami rad i trud, već i određeni nivo razuma u stvarima koje izučavamo, kaže Arijan Kološ, učenik Druge gimnazije.

Učenici Katoličkog školskog centra ističu disciplinu kao jednu od najvažnijih stvari koje učenici steknu prilikom školovanja.

– KŠC radi po principu drugačijem od ostalih škola. U drugim školama, kada odaberete neki smjer, možda izgubite neke predmete. Kod nas škola funkcionira po principu što bliže klasičnim gimnazijama. Imamo sve predmete i dobijamo one koje možda druge škole neće imati, tipa grčki jezik. Na štand više dolaze učenici, devetaši, da se informišu, nego sami roditelji, priča Tomaš Raguz iz KŠC-a.

Vesela atmosfera vladala je na brojnim štandovima. Druženje, šala, ali i muzika. Jedan od veselijih štandova bio je onaj gdje su učenici Elektrotehničke škole za energetiku predstavili izume koje su upravo oni napravili.

Vrijedi također istaći da su se učenici i profesori sa kojima smo razgovarali, trudili da razbiju neke stereotipe koji idu uz određene škole. Tako je, na primjer, za Elektrotehničku školu, često vezan stereotip da je to muška škola. Na štandu su nas dočekale učenice koje su jedva dočekale govoriti na tu temu.

– Po zvanju završetka ove škole imamo mnogo prilika. Možemo upisati mnogo fakulteta jer imamo jako znanje što se tiče same struke tako i općeobrazovnih predmeta. Često kruže predrasude da je ovo 90 posto muška škola. Nije da se hvalimo, ali svi znamo da su u ovoj struci najbolje žene. Jako dobra je okolina, sama škola, profesori i uprava. Ovo je moja druga škola da sam na Sajmu srednjih škola. Koliko sam mogla primijetiti, jako puno učenika se interesuje za našu školu, kazala je Sajra Priganica, učenica Elektrotehničke škole za energetiku.

Vrijedi napomenuti da je Sajam realizovan u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola.