Učenici za energetsko piće “Prime” i ekstremno ljuti čips daju i do 23 KM: Stručnjaci upozoravaju roditelje

Prime sok se može pronaći i preko OLX-a a prodavači ga prodaju po cijeni od 22 KM i 35 KM.


Energetsko piće “Prime” i ekstremno ljuti čips Takis, iako kontroverzni, sve su popularniji među djecom i mladima. Iznimno skupi na bh. tržištu, zbog određenih sastojaka zabrinuli su i nutricioniste i roditelje.

Prime je sportsko i energetsko piće koje je postalo popularno u Americi jer ga promovišu “jutjuberi”. Problem o kojem se ne vodi računa je da ovaj energetski napitak nije pogodan za djecu mlađu od 18 godina. Postoje dvije vrste, sa kofeinom i bez kofeina… Piće je namjenjeno sportistima.

 – Malo je skuplji, ali neću ga više piti malo je slađi nego ovako sva ostala pića i ima malo kofeina, malo previše. Po meni je popularan zbog flaše, nekako svi čuvaju tu flašu. Svi nose u školu tu flašu i vodu stavljaju i sokove bilo koje, kazao nam je dječak.

Osim Prime, popularan je i čips Takis, ekstremno ljuti čips koji dolazi u više okusa. Na TiK Toku postoji i izazov ko može pojesti više Takisa. Ljekari su upozorili da ovaj čips ako se konzumira pretjerano može izazvati gastritis i druge želučane probleme.

Ovaj Prime našli smo na jednoj od benzinskih pumpi u Sarajevu. Izdanje za tržište Britanije. I ovo ne sadrži kofein. Energetsko piće košta 16 KM, a ovaj čips košta 6,95 KM. Dakle za ovo dvoje platiti ćete 23 KM.

Prime sok se može pronaći i preko OLX-a a prodavači ga prodaju po cijeni od 22 KM i 35 KM.

Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo je kazala:

 – Djeca kupuju iako je preskupo sigurno se utale i kupe jednu tu bocu da bi svi primarno probali. I to vam izađe po 2 KM po djetetu, to je osmero djece, 16 KM. Ičešsevi koje kupuju jako puno koštaju.

Američki Senator Charles Schumer pozvao je Agenciju za hranu i lijekove da istraži “Prajm enerdži”, popularni napitak među pratiocima influensera..

 – Ono ima ekvivalent šest konzervi coca-cole u smislu kofeina. Ovaj Prime, jedno od njegovih ukusa prilagođenih djeci je ice pop. Kada ga držite gore, vidite da izgleda kao led. Sa skoro pola litra Prime ima zapanjujući nivo kofeina, a to daje roditeljima i doktorima brigu za djecu koju cilja.

Nutricionistica Marizela kaže kako je doza kofeina koju sadrži ovo piće velika čak i za odrasle.

 – Što itekako negativno može utjecati na pažnju djece jer prevelike doze kofeina izazivaju anksioznost, izazivaju nesanicu razdražljivost i slično što nikako ne želimo kod djece. I ono što je jako važno su ta vještačka sladila koja mogu imati vezu sa poremećajem crijevne flore, a svi znamo za imunitet u crijevima. I da upravo na to trebamo obratiti pažnju posebno kod djece, tako da ova pića nikako ne bi preporučila omladini djeci a odrasli imaju svoj izbor.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu kako će dati preporuku mjerodavnim inspekcijskim tijelima da provjere usklađenost proizvoda sa važećim propisima u BiH, te napominju da je s obzirom na rastuće trendove konzumacije napitaka s povišenim udjelom kofeina, veoma je značajna edukacija djece i mladih o sigurnim količinama unosa kofeina, piše N1.