Učenici u Kantonu Sarajevo od 1. septembra u školskim klupama, a pogledajte kako će se odvijati nastava

Obavezna je distanca od najmanje jedan metar u školama.


Foto: Envato
Foto: Envato

Krizni štab Kantona Sarajevo je donio preporuku da se djeca 1. septembra vrate u školske klupe, a Vlada KS je usvojila tu odluku.

Jedan od propisa Federalnog kriznog štaba koje je usvojila Vlada KS je obavezna distanca od najmanje jedan metar u školama, a obrazovne ustanove će imati autonomiju da organizuju model koji će osigurati poštivanje mjera, odnosno da isplaniraju nastavu prema uslovima koje imaju.

Kako je kazala resorna ministrica Naida Hota-Muminović princip je “što više učenika što češće u školskim klupama”.

Jutros je, osim Kriznog štaba KS i Vlade KS, zasjedala i Vlada Federacije BiH čije su preporuke sve kantonalne vlade čekale kako bi donijele odluke o početku školske godine, a izvjesno je bilo da će se te preporuke odnositi na normalan početak nastave u punom kapacitetu.

Federalna vlada je naime donijela i dodatne preporuke, odnosno model prema kojim niži nivoi trebaju postupati u zavisnosti od epidemiološke situacije, sagledano sa više aspekata.

Između ostalog, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je pozvao uposlenike u obrazovnom sektoru i studente da do početka akademske 2020/21 godine prime bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, prenosi Klix.

Više o ovoj temi pogledajte ovdje.