Učenici trećeg razreda KŠC “Sveti Pavao” zasadili voćnjak na Pepelarima

Voditelj sekcije paninara, učitelj Ivan Mioč, razvija svijest o važnosti čuvanja životne sredine.


Foto: Zenicainfo
Foto: Zenicainfo

Mladi članovi planinarske sekcije Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao”, učenici drugog i trećeg razreda, poklonili su proteklog vikenda prirodi i budućim naraštajima mali voćnjak na Pepelarima.

Riječ je o akciji koju su osmislili učenici, podržali roditelji, te zajednički realizovali u srcu netaknute prirode, u vazdušnoj oazi Pepelara.

Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio, stih je legendarnog Balaševića i natpis na tabli na ulazu u novi voćnjak, koji će od ovog vikenda krasiti Pepelare, a koji su zasadili učenici planinarske sekcije KŠC-a “Sveti Pavao”.

Cjelodnevni izlet, tokom kojeg su se mališani upoznali sa prirodom, florom i faunom ovog kraja, okončan je činom sađenja voćnjaka, a svaki od učenika zasadio je po jedno stablo, jabuke, kruške, šljive ili trešnje.

Danas smo svi zajedno prvo išli u šetnju, pa smo zajedno posadili po jedno drvo. Ja sam posadila šljivu, i sretna sam što sam imala priliku da šetam u prirodi i posadim drvo, priča nam Tiva Mlačo, učenica trećeg razreda.

Na pitanje zašto su realizovali današnju akciju, devetogodišnji Tejmur Biogradlija nam odgovara: Svi trebaju da znaju da jedno drvo snabdijeva kisikom tri čovjeka. Zato je važno da činimo ovakve akcije i čuvamo našu prirodu.

Nakon hiking ture prema Smetovima, ovo je drugi izlet koji su organizovali, a mališani su bili oduševljeni prirodom Pepelara, na kojima većina učenika do sada nije bila, piše Zenicainfo.

Na izletu je oko 20 učenika koji su impresionirani prirodom Pepelara. Vjerujem da sada u ovom uzrastu nisu svjesni značaja onoga što su danas uradili, ali da će nekada kasnije, kada porastu znati cijeniti ovo, prisjetiti će se sigurno da na Pepelarima imaju svoje drvo, kaže nam Mioč.

U dobrom društvu, po lijepom vremenu, učenici su na kratko pobjegli iz sumorne zeničke svakodnevnice opterećene, pogotovo u ovom periodu, zagađenim zrakom. A stablo u voćnjaku, bit će im stalni podsjetnik na dobro dijelo koje su učinili za svoj životni prostor, ali i pozivati ih nadamo se da se prirodi stalno i vraćaju.