Učenici maltretiraju nastavnike na TikToku

Neki nastavnici su zbog ovakvih problema morali uzeti bolovanje.


Foto: Glorydays.se
Foto: Glorydays.se

Policija Sjeverne Irske nedavno je registrirala čak 80 lažnih naloga na platformi TikTok, čiji su autori i autorice đaci koji na ovaj način žele ismijavati ili ocjenjivati rad svojih nastavnika. Sporno je i što su se na ovim profilima pojavili neprimjereni materijali i fotografije, pa je školama upućen dopis da podsjete učenike kako je kreiranje ovih sadržaja ozbiljan prekršaj.

Predstavnice sindikata obrazovanja u ovoj zemlji kazale su da je slučaj prijavljen u nekoliko škola i da je negativan uticaj ovih događaja na neke nastavnike već počeo uzimati danak jer ih je nekoliko moralo otvoriti bolovanje.

 – Od direktorica škola tražimo da sarađuju s policijom i na pravilan način provedu istragu o ovim događajima. Roditeljima i đacima želimo poručiti da moraju biti svjesni posljedica činjenja ovakvih djela, kazao je predstavnik sindikata Justin McCamphill, prenosi Skolegijum.

On smatra da je u pitanju trend – đaci se takmiče u objavljivanju sadržaja koji, u ovom slučaju, pripadaju kategoriji klevete. Pod istragom su videoisječci jako ozbiljne prirode, koji su sasvim kažnjivi i u najmanju ruku neugodni za nastavnice i nastavnike. Tu su i fotografije nastavnika s neprikladnim komentarima.

Predstavnica TikToka kazala je da ova kompanija ima jasna pravila o postavljanju sadržaja koji imitiraju nekoga s ciljem obmane, te da na platformi ne dozvoljavaju bullying niti maltretiranje, odnosno ponašanje potaknuto mržnjom.

Kazala je i kako rade na uklanjanju takvih sadržaja, dok je Arnie O’Neill, iz policije Sjeverne Irske, poručio da će raditi sa žrtvama ovih napada i da nijedna osoba ne zaslužuje ovakav tretman na radnom mjestu niti igdje drugdje. Pozvao je porodice da razgovaraju sa đacima i podsjete ih na posljedice činjenja krivičnih djela.