Učenici iz Sarajeva donijeli zlato sa STEM olimpijade

Mladim učenicima i njihovim profesorima od srca čestitamo!


Foto: Depo

Matea Šarkinović, Mona Husein, Soraja Salčin, Kamran Karić, Ammar Pašanović, Ian Lalić, Rijad Pejkušić su imena učenica i učenika koji su, svako od njih pojedinačno, a samim tim i ekipno, osvojili zlatne medalje

Veliki uspjeh sarajevskih učenika potvrda je da u BiH odrastaju izuzetno pametni i talentovani mladi ljudi.

  – Nakon rada koji je trajao gotovo cijelu školsku godinu, zatim kvalifikacija i online STEM Olimpijade, učenice i učenici drugog razreda MYP programa Druge gimnazije Sarajevo su se takmičili na STEM Grand Final Olimpijadi, koja je trajala od 19. do 24. jula 2022. Olimpijada je održana u Frankfurtu, a učenici iz cijelog svijeta su se takmičili u različitim akademskim disciplinama.

Matea Šarkinović, Mona Husein, Soraja Salčin, Kamran Karić, Ammar Pašanović, Ian Lalić, Rijad Pejkušić su imena učenica i učenika koji su, svako od njih pojedinačno, a samim tim i ekipno, osvojili zlatne medalje u disciplini Popular Science (biologija, fizika i hemija integrirano). Naime, prvih 10 učenika u svijetu su svi dobitnici zlatne medalje, narednih 10 srebrne, i narednih 10 bronzane. Naša Matea je najbolja u prvih 10!,  saopšteno je iz Druge gimnazije Sarajevo.

Mladim učenicima i njihovim profesorima od srca čestitamo!