Učenice Emina i Sarah osvojile drugo mjesto na literarnom konkursu na temu „Uloga i značaj porodice Kosača u historiji srednjovjekovne Bosne“

Emina i Sarah, učenice konjičke Gimnazije, su osvojile drugo mjesto na literarnom konkursu koji je raspisao Arhiv HNK povodom Dana arhiva.


Foto: radiokonjic.ba

Arhiv HNK Mostar i ove je godine povodom obilježavanja Dana arhiva raspisao literarni konkurs za srednjoškolce. Teme o kojima su mogli pisati učenici bile su:

  •  „Mehmedalija Mak Dizdar“
  • „Uloga i značaj porodice Kosača u historiji srednjovjekovne Bosne“
  • „Svetozar Ćorović, književnik i publicista“.

Učenice konjičke Gimnazije Emina Džajić i Sarah Karkelja su pisale rad o temi „Uloga i značaj porodice Kosača u historiji srednjovjekovne Bosne“ za koji su dobile drugu nagradu, koju su podijelile sa jednim učenikom iz Mostara.

– Volimo istraživati i tema koju smo pisale nam je bila najzanimljivija. Mentor pri pisanju rada je bio profesor historije u školi Nermin Hakalović, izjavile su Emina i Sarah.

VD direktora Arhiva HNK Amir Kadribegović je za radiokonjic.ba izjavio da su zadovoljni pristiglim radovima učenika, kojih je ove godine bilo 46, što je najveći broj posljednjih godina.

– Svi pristigli radovi su zadovoljili potrebne uslove konkursa i opravdali očekivanja. Istovremeno su potvrdili svoju ozbiljnost, metodološki pristup i sadržajnost u onome što su radili, naveo je Kadribegović izrazivši zadovoljstvo što su djeca razbila stereotipe o nauci u našem društvu.