Učenica znanjem iz matematike zadivljuje profesore i sugrađane

Uči svakodnevno, ali petak i subota su dani za odmor koje posvećuje sebi.


Foto: Glas Srpske

– Nagrade koje sam dobila doživljavam isključivo kao priznanje za uloženi trud i to mi daje motivaciju da nastavim sa usavršavanjem i opravdam dato povjerenje, kaže učenica trećeg razreda Centra srednjih škola “Petar Kočić” iz Srpca Tina Vrhovac, koja od malih nogu znanjem zadivljuje nastavnike, profesore i sugrađane.

Tina u školi zna samo za petice, a najviše je zanimaju prirodne nauke. Tri puta je u osnovnoj školi bila najbolja na opštinskom takmičenju iz matematike, a dva puta iz fizike. Sa uspjesima je nastavila i u srednjoj školi gdje je bila prva u regiji u rješavanju matematičkih zadataka iz oblasti kombinatorike, kvadratne funkcije, teorije brojeva i geometrije i plasirala se na republičko takmičenje gdje je takođe ostvarila dobar plasman.

– Fizika i matematika su moji najdraži predmeti, ali volim i ostale poput istorije. Ranije sam učestvovala i na takmičenjima iz hemije i srpskog jezika, a ove godine me ponovo čeka takmičenje iz matematike. Nadam se ponovo dobrim rezultatima, kaže ova sedamnaestogodišnjakinja, piše Glas Srpske.

Tina je prije tri godine dobila Vukovu diplomu za učenika generacije centralne Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca, kao učenica područne škole u Nožičkom. Dobitnica je i Svetosavske nagrade za ostvarene rezultate u školovanju i obrazovanju, koja je ove godine dodijeljena po prvi put na Svetosavskoj akademiji u Srpcu.

Uči svakodnevno, ali petak i subota su dani za odmor koje posvećuje sebi. Tako je, kaže, još od osnovne škole, a staru praksu nije željela mijenjati.

– Ponekad bude naporno kada se moram odreći nekih stvari kako bih se posvetila učenju, ali u većini slučajeva ne dolazi do toga jer znam da se organizujem i nađem vremena za stvari koje me ispunjavaju kao što je druženje s prijateljima, kaže Tina, koja je godinama bila aktivna i u Folklornom udruženju građana “Motajički vuk” iz Sitneša.

Ona smatra da je kvalitet nastave u srednjoj školi u Srpcu na zavidnom nivou i da su uslovi rada veoma dobri, naročito u posljednje vrijeme jer je kompletna škola nedavno obnovljena nakon više od četiri decenije.

– Trenutno sam fokusirana na nastavu i još nemam planove za nastavak obrazovanja. Mislim da je rano da donesem takvu odluku jer se nalazim u periodu kada se to može lako promijeniti, ali imam u glavi već nekakve ideje u kom smjeru bih voljela da se nastavim školovati, kaže Tina.

Iako ne govori mnogo o sebi, već to prepušta drugima, zahvalna je svima koji su prepoznali njen trud.

– To mi samo pokazuje da trebam tako nastaviti i da se ipak cijene određene stvari iako nam se nekad čini da nije tako, istakla je Tina.