U Sarajevu obilježena 30. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika

Kao trajni znak sjećanja na ove đake i učiteljicu, u zgradi OŠ "Fatima Gunić" otvorena je i spomen-soba.


U sarajevskom naselju Alipašino Polje u četvrtak, 9. novembra, je obilježena 30. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića, ubijenih granatom ispaljenom sa položaja Vojske RS.

Povodom tužne godišnjice na spomen-obilježju ispred sarajevske osnovne škole koja nosi ime Fatime Gunić, roditelji ubijenih, rodbina, prijatelji, predstavnici vlasti i udruženja, kao i mnogobrojni učenici ove škole položili su cvijeće i na prigodan način odali počast nevinim žrtvama opsade Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, od 1992. do 1995. godine, piše Radiosarajevo.

Na današnji dan prije tačno 30 godina granata ispaljena s položaja Vojske RS iz pravca Nedžarića pogodila je improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike.

Danas škola na Alipašinom Polju nosi naziv Fatima Gunić, po učiteljici koja je ubijena sa svojim učenicima tokom školskog časa. Nedaleko od škole, istog dana poginulo je još pet osoba, a ranjene su 42.

Kao trajni znak sjećanja na ove đake i učiteljicu, u zgradi OŠ Fatima Gunić otvorena je i spomen-soba, u kojoj su izložene fotografije ubijenih, njihova odjeća, igračke…