U pripremi Zakon o dualnom obrazovanju u KS: Šta to znači za učenike u BiH?

Razmatra se mogućnost da učenici svih stručnih i tehničkih škola KS rade do tri dana sedmično.


Foto: Vlada KS

Povodom pripreme Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo upriličilo je danas konsultacije s predstavnicima privrednog sektora, kao i sa svim ostalim relevantnim institucijama i organizacijama.

Zakon je trenutno u fazi izrade prednacrta, a kako ističe resorna ministrica Naida Hota-Muminović, regulisat će pitanje realizacije praktične nastave u srednjim stručnim i tehničkim školama.

 – Mi na ovaj način otvaramo komunikaciju s predstavnicima sektora privrede, kako bi, korak po korak, prihvatali naše učenike na praktičnu nastavu, odnosno na rad. Ovaj model dualnog obrazovanja je na liniji savremenih trendova kakvi se dešavaju i u Evropi. Jer, vrlo je važno da učenici stručnih i tehničkih škola steknu svoje prvo radno iskustvo i doživljaj na tržištu rada, kako bi stekli što prije kvalifikovanost za poslove koje će obavljati u budućnosti u privredi, kazala je ministrica Hota-Muminović.

Pojasnila je kako je planirano postepeno povećavanje broja dana u drugom, trećem i četvrtom razredu pomenutih škola, koje bi učenici provodili radeći u privredi, a gdje bi za svoj rad primali i određenu simboličnu naknadu.

 – Trenutno je prijedlog da učenici drugih razreda provode jedan dan nastave u privredi, učenici trećih razreda dva dana, a učenici četvrtih razreda tri nastavna dana u privredi, istakla je ministrica Hota- Muminović trenutno predloženo rješenje koje bi trebalo urediti izvođenje praktične nastave u ovom zakonu.

Naglasila je da će finalna rješenja ipak biti utvrđena sa svim relevantnim subjektima u ovom procesu, zbog čega su danas organizovane i prve konsultacije na ovu temu, te da nije namjera ubrzavati procese i stvarati dodatni pritisak u obrazovnoj zajednici.

 – Veoma nam je značajno da dijaloški, u saradnji sa zainteresiranim stranama i našim partnerima ponudimo najbolja rješenja i uspostavimo okvire ovog zakona, kako bi dobre prakse dualnog obrazovanja zaživjele u Bosni i Hercegovini. Zato smo danas ovdje pozvali predstavnike Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, Privredne komore KS, Udruženja poslodavaca KS, kao i naše partnere iz sindikata. Čast nam je da su nam partneri u ovom procesu i ambasada Njemačke i Švicarske u BiH, te Ured njemačke vladine organizacije GIZ u BiH, dodala je ministrica Hota-Muminović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS Suad Ećo istakao je kako je donošenje ovog zakona od velikog interesa za poslodavce, kao i da oni imaju kapacitete za njegovu implementaciju.

 – Na tržištu rada trenutno ima oko 60.000 nezaposlenih, a poslodavci imaju problem kako pronaći kvalitetnu radnu snagu. Mislim da je ovo put kako da dođemo do kvalitetnih, kvalificiranih uposlenika, kao i da još kroz sistem školovanja mi možemo uticati na profilisanje budućih radnika. Ovakvi primjeri su dali dobre rezultate u zemljama okruženja i Evropske unije i mi ih samo trebamo primijeniti. Ukoliko ne krenemo u refomu obrazovanja, definitivno ćemo imati usporen proces razvoja Kantona Sarajevo, upravo zbog nedostatka radne snage, istakao je Ećo.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović kazao je također da je riječ o reformskom zakonu koji će omogućiti privrednicima da obučavaju i dobiju kvalifikovanu radnu snagu koja im je potrebna i koja će odmah biti spremna za uključivanje u proizvodni proces.

 – Ovaj zakon nas približava i zakonima Evropske unije, njihovim normama, ali i omogućava lakši dolazak stranih investitora na naše tržište koji upravo ovo žele, naglasio je.