U Novom Sarajevu svečano obilježen početak školske godine, prvačići dobili poklone

Učenici su dobili i prigodne poklone.


Foto: Općina Novo Sarajevo

Početak školske godine obilježen je priredbama u devet osnovnih škola u Novom Sarajevu, a prvačići su tom prilikom dobili ruksake i pribor.

Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović (SDP) i predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat su posjetili osnovne škole te prvačićima uručili ruksake i pribor. Zaželjeli su im da im školovanje bude zadovoljstvo i lijep dio životnog puta, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo. Osigurani su pokloni i za prvačiće Edukativnog centra Nova Kasaba, kao područne Osnovne škole Malta, i za prvačiće iz Srebrenice, piše Klix.ba.

Općina Novo Sarajevo je u ovoj godini, osim nabavke ruksaka i školskog pribora, izdvojila po 12.000 KM za deset novosarajevskih osnovnih škola i 5.000 KM za Edukativni centar Nova Kasaba. Ova sredstva su namijenjena za održavanje ovih obrazovnih ustanova.

Svake godine se u skladu s iskazanim potrebama škola nabavljaju lektire. Nastavljeno je finansiranje užina za učenike slabijeg imovinskog stanja, za šta je izdvojeno 128.000 KM. Formiranje prvog asistivnog kabineta za djecu s poteškoćama u razvoju u toku je i ove godine, a za ovogodišnju fazu opremanja izdvojeno je 30.000 KM.

Kako su saopćile lokalne vlasti, da se trud i rad učenika uvijek isplati i nagradi, pokazalo se i ove godine u “Dječijoj kući” na Grbavici, gdje je bila svečana podjela diploma za 67 učenika novosarajevskih škola koji su pobijedili na takmičenjima iz osam nastavnih predmeta.

Da bi olakšali i učinili sigurnijim dolazak u školu učenika padinskih naselja, Općina je osigurala, kako su naveli, značajna sredstva za prijevoz učenika iz naselja Pofalići, Vraca, Hrasno i Gornji Kovačići.

U cilju omogućavanja što boljih uslova za nastavne i vannastavne sportske aktivnosti, ove godine sanirana su sportska igrališta Osnovne škole Malta i Osnovne škole Grbavica 1, a planirana je sanacija i ostalih igrališta osnovnih škola.

Jedna od najstarijih škola na području Novog Sarajeva je Osnovna škola Pofalići, za koju su u toku pripremne aktivnosti za izgradnju potpuno nove zgrade škole. Da bi učenici do izgradnje zgrade imali uslovne prostorije, u prethodnom periodu izvršena je djelimična sanacija postojeće zgrade, uz zamjenu kompletne stolarije.

Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo ove godine je dobila potpuno novu fasadu, uz primjenu mjera energetskog utopljavanja po, kako su saopćili iz Općine, najsavremenijim standardima.

Imajući u vidu navedeno, Općina, kako su naglasili, svim raspoloživim sredstvima u okviru svojih nadležnosti nastoji osigurati siguran i ugodan prostor za rad i učenje.