U Hrvatskoj nova školska godina počinje uživo i s blažim epidemiološkim mjerama

Maske nisu obavezne ako u učionicama postoji razmak od metar i po, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra.


Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nova školska 2021/2022. godina počet će u Hrvatskoj nastavom uživo za oko 313 hiljada učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola i s blažim epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Blaže epidemiološke mjere odnose se i na predškolske ustanove, a o svim tim mjerama uoči ponedjeljka, 6. septembra, kada će početi nova školske godina, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim mrežnim stranicama.

Uz ostalo dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječijim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi, te u školama tokom izvođenja izborne nastave.

Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnog postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina po Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično.

Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Bez mjerenja temperature na ulazu, maske tek ako razmak nije dovoljan

Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu već će je oni mjeriti kod kuće, a ako će im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati COVID potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima.

Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana.

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5.do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak od metar i po, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra.

Ako se ti uslovi neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Prema posljednjim raspoloživim podacima, vakcinisano je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak vakcinisanih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto.

Novosti – nacionalni ispiti, probna matura

Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi.

Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će biti provedeni kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022., a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

Tokom provedbe probnih ispita, nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO, prenosi Hina.