Tuzlanska vlast učenike usmjerava u zanate: Stipendije za buduće zidare, bravare, stolare…

U Tuzlanskom kantonu vlast će i ove godine stipendirati učenike koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja.


U Tuzlanskom kantonu deset zanimanja, odnosno zanata ocijenjeno je deficitarnim, a vlast i ove godine stipendirat će one koji se odluče za neko od njih.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na odluku o utvrđivanju deficitarnih zanimanja na području kantona za školsku 2021./2022. godinu. Riječ je o zanimanjima bravar, zidar-fasader-izolater, keramičar-teracer, krojač, konobar, plinski i vodoinstalater, električar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa

To je uvod u stipendiranje, kao oblik motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, a prema riječima kantonalnog ministra obraovanja i nauke Elvisa Barakovića, za ovu namjenu je u budžetu planirano 100 hiljada konvertibilnih maraka, prenosi Klix.ba.

 – Ministarstvo obrazovanja i nauke će raspisati konkurs za stipendiranje učenicima prvih razreda srednjih škola, koji su upisali deficitarna zanimanja. Do ovoga smo došli nakon podataka Službe za zapošljavanje TK i Kantonalne privredne komore, koji su ukazali na zanimanja koja nedostaju na tržištu rada, kazao je Baraković.

Bravar, zidar-fasader-izolater, keramičar-teracer, krojač, konobar, plinski i vodoinstalater, električar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, također su i prošle godine bila deficitarna zanimanja u Tuzlanskom kantonu.

Projekt stipendiranja realiziran je i lani, a učenici koji su upisali neka od spomenutih zanata godišnje su dobijali okvirno 900 konvertibilnih marka.

 – Mi smo prošle godine imali veliki broj učenika koji su se na tadašnju listu prijavili te su dobili stipendiju, a mjesečno im je izdvajan novčani iznos od okvirno stotinu konvertibilnih maraka, dodao je Baraković.

Ove godine omogućen je i veći broj stipendija, s obzirom na to da će iz kantonalnog budžeta biti izdvojeno 20 hiljada maraka više.

Inače, prateći potrebe tržišta rada, srednje stručne škole u Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama uvodile su određene novine u obrazovnom procesu, što je u konačnici dovelo do pokretanja novih zanimanja, odnosno zanata.

Bosanskohercegovačko, ali i evropsko tržište rada trenutno vapi za zanatlijama, a zainteresiranost učenika koji bi željeli sticati znanja te se profilirati u prave majstore, zadnjih godina baš i nije bila na zavidnom nivou.

Zbog toga su na sve moguće načine profesori pokušavali osmisliti programe za učenike, koji im, između ostalog, kroz projekte nude i priliku za zaradu i to na način da praktičnu nastavu odrađuju u nekoj od firmi koja im uz znanje daje i novčane naknade.