Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Akcenat je na tome da djeca izađu napolje iz stanova i kuća i druže se.


Foto: Tuzlanski.ba
Foto: Tuzlanski.ba

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite neku drugu alternativu za igru, zabavu i rekreaciju.

Upravo to su uradili Bakir Buljugija sa suprugom Jasminom i njihov prijatelj Alen Hasić u naselju Slavinovići-Ušće.

Naime, kako je Bakir Buljugija proslavljeni rukometaš iz Tuzle, a danas aktivni član UG ‘Veterani RK Sloboda’ kazao za Tuzlanski.ba od ideje do realizacije bilo im je potrebno jako malo.

 – Na društvenoj mreži Facebook pojavio se video iz Srbije gdje ovo bilo nacrtano ispred jedne škole. Svidjela nam se ideja i odlučimo da isto to napravimo ispred našeg ulaza gdje živimo kako bi mališanima omogućili da razvijaju svoje psiho-motoričke sposobnosti. U pricinpu je akcenat na tome da djeca izađu napolje iz stanova i kuća i druže se kao što je to bilo u moje vrijeme kada sam bio dječak. Nastojali smo zapravo svima da ugodimo. Vježbe su prilagođene uzrastu od 6 do 65 godina. Čak sam sa balkona gledao i neke roditelje koji pokušavaju preći poligon’, kaže Buljugija.

Realizatori ovog simpatičnog mini projekta za iscrtano tzv. ‘motoričko tlo’ u naselju Slavinovići-Ušće dobili su brojne pohvale na društvenim mrežama za trud, rad i zalaganje, a posebno zbog činjenice jer su pokazali da im je stalo do što boljeg psiho-fizičkog zdravlja djece.