Tri razloga zašto je bolje da roditelji ne rade domaću zadaću sa djecom

Ljubav je važnija od ocjena, zar ne?


Mnogi roditelji vjeruju da će dijete ostvarivati slabije rezultate u školi, ako mu oni ne pomažu oko pisanja domaće zadaće. Međutim, nauka kaže suprotno. Na osnovu prikupljenih podataka došlo se do saznanja da je ovakva “pomoć” roditelja beskorisna tokom osnovne škole, te da negativno utiče i na rezultate u srednjoj školi, piše mamaklik.com.

U ovom tekstu ćemo vam objasniti zašto je bitno da djeca (a ne njihovi roditelji) budu odgovorna za svoju zadaću:

1. Dijete gubi motivaciju za učenje

Prema rezultatima ovog istraživanja, što su roditelji više uključeni u proces izrade domaće zadaće, to će dijete manje željeti da uči.

Najmanju motivaciju za učenje imaju djeca čiji roditelji sjede pored njih i govore im šta da rade, kontrolišu svaki njihov korak ili rade zadaću umjesto njih. Međutim, djeca čiji roditelji ne prave pritisak imaju veću želju da nauče nešto novo.

Pomozite svom djetetu samo onda kada ono zatraži pomoć. Treba mu objasniti šta nije razumjelo i ne bi trebalo raditi zadaću umjesto njih.

2. Djeca ne uče da budu odgovorna

Tjerajući dijete da uradi domaću zadaću, kontrolišući ga i kažnjavajući za loše ocjene, vi time preuzimate odgovornost na sebe, sklanjajući ga od djeteta.

Zato, dok god kontrolišete dijete, ono neće preuzeti odgovornost. Drugim riječima, prestanite da kontrolišete školarce ili da ih spasavate od posljedica. Samo tako će se naučiti odgovornosti i izvršavanju obaveza na vrijeme.

3. Loš odnos između roditelja i djeteta

Ako niste spremni prihvatiti bilo koju ocjenu osim “petice”, zapitajte se zašto se tako osjećate. Djeca se ne osjećaju voljeno u porodicama gdje loša ocjena mijenja ponašanje prema njima. Psiholozi su mišljenja da je učenje zadatak svakog djeteta, a bezuslovna ljubav – svakog roditelja. Ljubav je važnija od ocjena, zar ne?