Tri načina za čišćenje zaštitnih maski

Korisni savjeti o pravilnom čišćenju maski...


Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potiču ljude da nose zaštitne maske kad god su vani jer su upravo maske “jedno od najmoćnijih oružja koje pomaže u sprječavanju širenja Covida-19”.

Sve veći broj dokaza koji potvrđuju da maske mogu pomoći u zaustavljanju respiratornih kapljica u velikoj mjeri odgovornih za širenje novog koronavirusa. No, da bi maske bile učinkovite, potrebno ih je redovno i temeljito čistiti i prati.

Popsci donosi tri najučinkovitije metode čišćenja maske, ali imajte na umu da ove metode možete primijeniti samo ako koristite pamučne maske ili maske od neke druge tkanine. Ove metode nemojte primjenjivati na jednokratne medicinske maske jer to može smanjiti njihovu učinkovitost.

Sve što trebate napraviti jest ostaviti masku u kipućoj vodi na pet minuta. No, ovisno o tkanini od koje je izrađena maska, vrenje bi moglo oštetiti masku ili utjecati na prozračnost.

Da biste osigurali da vaša maska ostane funkcionalna nakon ključanja, morat ćete je pažljivo pregledati. Nakon vrenja provjerite ima li vidljivih rupa na maski.

Bacanje maski za lice zajedno s ostatkom odjeće u mašini je sjajan način da ih operete. Baš kao što sapun za ruke uništava virus razbijajući njegovu vanjsku površinu, deterdžent će biti dovoljan da očisti masku kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu.

U ovom slučaju potrebno je obratiti pažnju na temperaturu. Preporučuje se pranje na 60 stepeni Celzijusa.

Masku možete učinkovito oprati i tako da je namočite na pet minuta u otopini jedne kašike izbjeljivača u litri vruće vode. Temperatura nije bitna – izbjeljivač radi sanitarni posao – ali to je dodatni sloj sigurnosti.

Da biste se riješili ostataka izbjeljivača, izvadite masku iz otopine i isperite je pod česmom 10 do 15 sekundi – bilo koje temperature. Nakon toga potopite je u čistu vodu još pet minuta. Masku nakon toga dobro osušite i bit će spremna za korištenje.