Tom i Džeri 80 godina kasnije: Po čemu je ovaj dvojac neodoljiv?

Zašto je ovaj crtani film i dalje jedan od omiljenih i koje poruke šalje djeci?


Postoji veliki broj starih crtanih filmova koji se i dalje prikazuju i pamte, dok su neki zaboravljeni i ne predstavljaju interesantnu priču današnjim klincima. Međutim, Tom, Džeri i njihove dogodovštine ove godine proslavili su svoj 80. rođendan, a i dalje su – neodoljivi, piše edukacija.rs.

Smišljanje crtanog junaka i autentične priče uvijek ima svoju prethodnu priču. Njihova je nastala iz pukog očaja, kada se studio MGM u to vrijeme borio za opstanak. Naime, konkurenti su već imali likove kao što je Miki Maus, pa im ova nije predstavljala neko „osvježenje“.

Bil Hana i Džo Barbera su dobili težak zadatak. Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu, uz sukobe i jurnjavu, iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta. Tada su imali manje od 30 godina, a osmislili su svjetsku priču za djecu koja je univerzalna i toliko decenija kasnije.

Prije značaja koji prepoznajemo danas, oni su izvukli MGM iz krize i dobili su nominaciju za Oskara.

Zašto ih mališani obožavaju?

Priča o mačku Tomiju i mišu Džeriju, koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao bijesan, a Džeri je uspijevao da dođe do željenog cilja. Put do tog cilja pun je smiješnih scena koje nasmijavaju najmlađe ukućane, a vrlo često i one starije.

Jeste li znali?

  1. Prva epizoda objavljena je 1940. godine.
  2. Njihova prva imena bila su Džasper i Džinks.
  3. Igrali su u preko 100 nastavaka.
  4. Animacija je ručno rađena.
  5. Progovorili su prvi put u muzičkom filmu 1992. godine.
  6. Muziku za crtani film komponovao je Skot Bredli, a za Tomijev čuveni vrisak poput ljudskog zaslužan je Bil Hana.

Univerzalne poruke

Pobjede i porazi mačke i miša su ono što, u stvari, čini svakodnevni život. Ishod svakog od njih važna je poruka djeci da se uvijek bore, uvijek pokušaju, da budu uporni i da je stvarnost vječita borba.

Takođe, bez obzira na rivalstvo i razlike, sve životinje, što se automatski može prenijeti i na ljude, čine jedinstvenu sliku prirode u kojoj žive i koju dijele, nekad uspješno, a nekad manje.