TikTok: Opasnost za djecu koje ni roditelji često nisu svjesni

Šta kažu roditelji sa Balkana o TikToku?


Foto: Techcrunch

Dječaku od 14 godina, roditelji nisu dozvolili da se registruje na TikToku. Ipak, on je otvorio “tajni profil” i TikTok koristio bez ikakvog nadzora.

Prošlo je šest mjeseci prije nego što su njegovi roditelji to saznali, a dječak, koji živi u Draču u Albaniji, već je bio “prevaren” i preuzeo je aplikaciju za fotografije koja sadrži, kako je rekao “sramne fotografije”.

Ovaj tinejdžer, koji je, kao i ostali maloljetnici intervjuisani za ovu priču, govorio pod uslovom da ostane anoniman, i uz dozvolu svog zakonskog staratelja, jedan je od sve većeg broja djece sa Balkana koja koriste društvenu mrežu u kineskom vlasništvu, a koja je, prema američkom Cloudflareu, najpopularniji sajt u 2021. godini, piše Hayat.

Mnoga od ove djece, prema saznanjima BIRN-a, su starosne dobi ispod minimalne granice za otvaranje profila od 13 godina, a neki TikTok posjećuju svakodnevno još od svoje šeste ili sedme godine, uz saglasnost roditelja.

Istraživanje BIRN-a, tokom kojeg su novinari lično razgovarali s desetinama ljudi – nastavnicima, roditeljima i djecom, ukazuje na postojanje “tehnološkog jaza”, odnosno činjenice da mnogi roditelji nisu svjesni čemu su njihova djeca izložena na ovoj društvenoj mreži.

Više od dvije trećine roditelja reklo je da su njihova djeca otvorila TikTok profile prije svoje 13. godine, od čega polovina bez njihovog pristanka. Dvadeset pet posto roditelja kazalo je da su primijetili potencijalno štetan sadržaj.

Stručnjaci kažu da su djeca posebno osjetljiva na maltretiranje i uznemiravanje na internetu i da roditelji to često ne primijete dok ne bude prekasno.

Iako postoji zabrana za pristup društvenim mrežama mlađima od 13 godina, u Srbiji, na primjer, “kontrole u tom pogledu nema”, ističe stručnjak za digitalne komunikacije Nikola Ristić.

 – Roditelji često ne znaju kako da pristupe djeci tokom njihovog neformalnog učenja, koje je prisutno od najranijeg uzrasta djeteta kada je riječ o internetu i konzumaciji sadržaja.

TikTokov korisnički vodič kaže da je “duboko posvećen osiguravanju bezbijednosti maloljetnika na ovoj platformi i da ne toleriše aktivnosti koje uključuju zlostavljanje, nanošenje štete, ugrožavanje ili eksploataciju maloljetnika na TikToku”. BIRN je kontaktirao TikTok, ali nije dobio odgovor do objave ovog teksta.

Zvanično, TikTok ne dozvoljava djeci mlađoj od 13 godina da otvore profil. Do 16 godina, korisnici su podložni drugim ograničenjima: na primjer, njihov profil je automatski privatan; ne mogu da koriste direktne poruke ili strimovati; sadržaj koji dijele neće biti vidljiv kao predloženi sadržaj za druge korisnike. Korisnici mlađi od 18 godina ne mogu da šalju ni primaju virtuelne poklone.

Ipak, 69 posto roditelja s kojima je razgovarano, uključujući i one koji su istovremeno i nastavnici, za BIRN su rekli da su njihova djeca otvorila naloge prije nego što su napunila 13 godina.

Oko 52 posto je reklo da svojoj djeci nisu dali odobrenje da koriste ovu aplikaciju.

Više od 63 posto roditelja, uključujući i one koji su istovremeno i nastavnici, kazalo je da je upoznato sa sadržajem koji njihova djeca gledaju na TikToku, dok je 66 posto odgovorilo da je upoznato s onim što njihova djeca objavljuju na ovoj društvenoj mreži.

Ispitanici su odgovorili da njihova djeca gledaju snimke plesa, pjevača, sportske objave, igre, smiješne klipove, influensere ili sadržaje koje postavljaju njihovi prijatelji. Većina je rekla da su, iako sami ne koriste ovu aplikaciju, upoznati s tim kako ona funkcioniše.

Majka dvoje djece iz Bosne i Hercegovine, koja je željela da ostane anonimna, istakla je da su njena djeca, uzrasta sedam i 13 godina, posljednjih godinu dana koristila ovu aplikaciju, te da je ona “površno” upoznata s njenim funkcionisanjem.

Neki roditelji nisu smatrali da je loše to što njihova djeca koriste aplikaciju mnogo prije 13. godine.

Hasime Tahiri Hasani iz Mitrovice, ističe da njena devetogodišnja kćerka “koristi TikTok uglavnom da pokaže svoj talenat za ples ili da radi neke video montaže”, te da je ovo možda nešto “pozitivno” u smislu učenja vještina.

Nacionalizam, ksenofobija, nasilje

Za potrebe ove priče, novinari BIRN-a otvorili su TikTok profil – na ime fiktivnog 13-godišnjaka, kojeg su koristili za pretraživanje sadržaja na bosanskom/srpskom/hrvatskom i engleskom jeziku, prateći heštagove popularne među djecom tog uzrasta.

Osim videa maloljetnih tinejdžera koji se zabavljaju uz muziku, glumu ili ples, naišli smo i na objave na kojima se vide nasilna djeca, ili ona koja glume, nerijetko u učionici.

Na jednom od snimaka iz osnovne škole u malom gradu na istoku Srbije, tri dječaka upadaju u učionicu i šutiraju školske stolove. Jedan od njih pali dezodorans u spreju.

U drugom videu, mladi noću voze ulicom automobil u suprotnom smjeru.

BIRN je također pronašao niz profila koji dijele nacionalističku i ksenofobičnu propagandu.

Ivo Đokić, također iz Mitrovice, ističe da je njegov šestogodišnji sin, zahvaljujući tome što koristi TikTok i YouTube, “veoma dobro naučio engleski”.

Još jedna majka iz BiH, koja je također željela da ostane anonimna, naglašava da nije primijetila nikakav negativan uticaj ove društvene mreže na njenu osmogodišnju kćerku.