“Ti nemaš markirane patike”: Ismijavanje zbog socijalnog statusa svakodnevno među vršnjacima

Markirana odjeća i obuća, skupi telefoni, veliki džeparac... Ismijavanje je postalo najčešći oblik nasilja među djecom.


Uvrede, ružne riječi, osude i ismijavanje… Čini se da je verbalno nasilje među djecom poprilično rasprostranjeno.

  • ‘Ti nemaš markirane patike’
  • ‘Tvoj telefon je bezveze’
  • ‘Stalno nosiš istu duksericu, ti si siromašan’
  • ‘Roditelji nemaju para, pa ti kupuju samo jeftine stvari.’

Pod pojmom psihičkog nasilja podrazumijeva se ogovaranje, omalovažavanje, vrijeđanje, etiketiranje, psovanje, ruganje, ucjenjivanje, prijetnja, isključivanje, manipulisanje, zabrana komuniciranja, zastrašivanje, iznuđivanje novca ili stvari, navođenje na korišćenje narkotika i psihoaktivnih supstanci, uključivanje u destruktivne grupe i organizacije, istakla je pravnica Bojana Bogojević, stručna saradnica portala Yumama.

Ova vrsta nasilja među djecom je najčešća, a vrlo često se ne uzima za ozbiljno, niti se posmatra kao nasilje uopšte.

Djeca se sada, posredstvom interneta, mnogo više interesuju za marke odjeće, obuće, za skupe telefone, računare… To je postao trend i druga djeca su vrijedna samo ako posjeduju to nešto što je sada u modi.

One koji nemaju ‘dovoljno skupu stvar’ ismijavaju i maltretiraju. Meta ismijavanja i ružnih riječi postaju i roditelji djece.

 – Tvoji mama i tata su siromašni, nemaju para da ti kupe bolji telefon, rečenica je koju ćemo čuti barem jednom u svakoj školi.

Ovakvo ponašanje i ismijavanje češće je u gradovima, gdje je mnogo više porodica koje svojoj djeci mogu da priušte skupu odjeću i tehnologiju.

Nasilje više nije vezano samo za ‘grube, nemirne i glasne dječake’, kako se obično podrazumijevalo. Vršnjačko nasilje, a naročito ovo psihičko, vrlo često vidimo i od strane djevojčica i od strane dječaka. Svako može vršiti nasilje, ali isto tako i postati žrtva.

Sada, kada djeca nisu u školskom dvorištu, ova vrsta nasilja je premještena na društvene mreže. Nasilnici sada imaju još jednostavniji način da uznemiravaju i maltretiraju drugare, a da to niko drugi ne vidi.

Roditelji, vaša uloga u rješavanju ovog problema je velika!

Razgovarajte sa svojom djecom, objasnite im da ‘skupo’ ne znači odmah i dobro. Pričajte o tome da se ljudi ne vrednuju novcem, već nekim drugim, mnogo važnijim stvarima.

Objasnite im, takođe, kako se djeca koju zadirkuju i ismijavaju zapravo osjećaju. Probudite empatiju u njihovim srcima.

Razgovor je ključ svega, a način na koji će djeca gledati na novac i materijane stvari zavisi u velikoj mjeri od vas.

Ukoliko primijetite da vaše dijete ismijava, zadirkuje, maltretira, psihički zlostavlja ono drugo, molimo vas, reagujte!